Снимка: МС

Общ преглед

Заплатите на духовниците от всички религии ще бъдат изравнени с тези на учителите и ще бъдат поети от бюджета. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след среща в Светия Синод след критиките на владиците към поправките в Закона за вероизповеданията.

Още по темата

Въпреки съпротивата на духовниците днес те са се съгласили спорните поправки да не бъдат изтегляни от вносителите им.

"Разбрахме се със Синода да не изтегляме законите. Между първо и второ четене, през тези близо 20 дни, с работната група, в която още днес се включват 5 митрополити, да отрегулираме всичко, което сме се разбрали, за да може на второ четене да се приеме закон, който да бъде приемлив", съобщи премиерът.

Според Борисов духовниците "се мъчат от 90-а година". Сега било редно държавата да си поеме грижата за вероизповеданията.

"Неслучайно ние приравняваме заплатите с учителските заплати. Защото това са проповедниците в едната и в другата религия, които ще обучават, възпитават, учат на ценности и морал", коментира Борисов.

"Щом се качват учителските заплати, толкова се качват съответно на свещеници, ходжи и т.н.", увери той.

"Благодаря на Патриарха и на светите отци. Неслучайно следобед в парламента ще бъдат 5 митрополита, които ще участват в разглеждането на закона. Благодаря на колегите от Обединени патриоти, ДПС и ГЕРБ за това, че дойдоха не само като вносители, но и като хората, които ще го гласуват. До един владиците оценяват това, което до сега сме правили. Освен благодарности, друго не получаваме, защото действително много е направено. Имаме още 2 покани за 15-и и 17-и. Семинарията е готова. Последното крило на Троянския манастир е готов и т.н.", похвали се премиерът.

"Никой никога не е мислил и не мисли техните доходи, които си получават от дарения, продажба на свещи и т.н., да им ги взима, събира, проверява и т.н. Това, което държавата дава, целево, по еврофондове и директно от бюджета, разбира се, че ние ще му осъществяваме контрол и те нямат нищо против това", обясни той.

"Относно анонимните дарения говорихме до колко и как те да ни дадат праг. И тук не става въпрос само за Българската православна църква, а и за другите вероизповедания. Този Закон регулира всичко. Разбрахме се за минимален праг от 15 милиона допълнително, които се дават, за да може да има за свещеници и за заплати", обясни премиерът.

До срещата му с духовниците днес се стигна, след като Светият Синод се противопостави срещу увеличените правомощия на дирекция "Вероизповедания" в Министерския съвет.

Според Синода поставената цел "контрол на даренията и финансите на вероизповеданията" е груба намеса на държавата във вътрешния живот на религиозните институции и противоречи на Конституцията. Категорично е възражението срещу деклариране на банковите сметки на религиозните институции пред Сметната палата, както и срещу това държавният административен орган да събира информация за религиозните убеждения на отделни граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар