Снимка: Булфото

Според шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, от БСП искат дебат за вот на недоверие, а не дебат за здравно-осигурителния модел.

Още по темата

"Всъщност вотът ще е по концепция, а не по настоящото състояние на сектора", заключи Дариткова и настоя, че в момента няма драстични проблеми в системата. Тя уточни и че все още не е избран модел за промяна в здравното осигуряване и няма взето решение каква промяна да се направи.

Припомняме, че предложенията на министър Ананиев са две. Едното предвижда демонополизация на осигуряването – НЗОК и застрахователите ще работят в конкуренция, като пациентът ще решава къде да отиде 8-процентната му осигуровка. А другият вариант е задължителната здравна застраховка от 8% да отива в НЗОК, а пациентите да имат и задължителна застраховка към застраховател.

"Нямаме пристрастия нито към единия, нито към другия. Искам да предотвратя всякакво вменяване на пристрастие и решения, които са предварително взети. Ние не сме избрали още модел, който да се реализира. Не трябва да се плашат гражданите, че ще им се налага задължително да плащат повече пари. Ние просто анализираме фактите, че здравеопазването в този му вид не може да се развива. Търсим решение за финансово стабилизиране на системата", обясни Дариткова.

По думите й за първи път в паралментарната история имаме вот на недоверие за намерения и уточни, че именно Народното събрание е задължило министър Ананиев да предложи концепция за усъвършенстваме на здравно-осигурителния модел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase