Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Ремонтът на новата пленарна зала "Света София" за депутатите започна преди почти две години, но народните избраници ще трябва да проявят още малко търпение, за да започнат работа там.

Още по темата

Уж ремонтът на бившия Партиен дом трябваше да приключи още през август 2018 г., но се оказва, че строителството ще приключи до средата на 2019 година, когато ще бъде издаден Акт 15, няколко месеца след това се очаква да се стигне и до Акт 16.

"След като проектът бъде окончателно предаден и бъде разрешено ползването му ще започнат процедури по допълнително оборудване в залата", обясни Николай Бациев от Дирекция "Управление на собствеността", която пряко отговоря за изпълнението на строително-монтажните работи за новата пленарна зала "Света София".

Той показа днес на журналистите как напредва работата по ремонта.

Една от най-големите промени в Партийния дом е изграждането на стъклен покрив на новата пленарна зала.

"Преди това покривът беше плътна стоманено-бетонна плоча. Съоръжението е изключително сложно за изпълнение. Такова нещо в известна степен има в Бундестага, но там площта е по-малка", коментира Бациев.

"Цялата квадратура на стъкления покрив е около 450-500 кв.м. Всеки момент очакваме да пристигнат стъклата", съобщи той.

Според него стъклопакетите ще позволят относително постоянна слънчева светлина в залата. Ще има и допълнително осветление заради камерите.

Новата пленарна зала "Света София" ще разполага с 270 места и не може да бъде използвана за заседания на Велико народно събрание, ако бъде свикано такова.

Те ще бъдат разположени на 12 амфитеатрални реда, денивелацията между които е 1.7 метра.

Президиумът ще е най-долу, там ще са местата за председателстващите, а под тях - тези за премира и министрите. В новата зала са замислени и официални ложи за патриарха, президента и вицепрезидента.

Предвидени са 100 места за гости и места за журналисти.

Ще има и пристройка, където ще бъдат фоайето, стълбите и асансьорите. Входът ще е откъм двора на бившия Партиен дом, където пък ще се влиза откъм бул. "Дондуков".

Ремонтът на залата струва над 24 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар