Законопроект за предприятията на социалната и солидарната икономика предстои да бъде гледан на второ четене от народните представители. Проектът предвижда обособяване и насърчаване на стопански отрасъл, който преимуществено да има социална насоченост и да помага за повишаването на заетостта, жизнения стандарт и социалното включване на уязвими групи от населението.

Сред насърчителните мерки в законопроекта са създаване на Регистър за социалните предприятия, създаване на електронна платформа, механизъм за подкрепа и др.

Още по темата

Заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова заяви в студиото на "Денят ON AIR", че чрез този законопроект се цели създаването на цяла нова екосистема.

"От създаването на едно социално предприятие, неговата регистрация, включително сме предвидили контролни мерки и мониторинг, който да се извършва за социалните предприятия", поясни тя.

Петрова добави още, че към този момент има над 4700 предприятия, които се самоопределят като социални, но след анализ от експерти от министерството е установено, че една трета от тях не отговарят на изискванията за такива.

"Но те използват предимства, които им се дават по различни европейски проекти, различно финансиране", допълни още заместник-социалният министър пред Bulgaria ON AIR.

Петрова беше категорична, че социалната икономика е много важна за нас и почвата в България за нейното развитие в момента е много добра.

"Чрез нея могат да се правят много социални услуги. В Европейския съюз в социалната икономика са заети над 14 милиона души", подчерта заместник-министърът.

Теодора Тодорова, експерт от Министерството на труда и социалната политика, определи законопроекта за социалната икономика като иновативен и отдавна чакан.

"Той е първи по рода си. Има социални предприятия, но те не функционират по правила. Законът дава конкретни правила, не само дефиниция какво е социално предприятие", категорична беше Тодорова в ефира на "Денят ON AIR".

Експертът допълни още, че се очаква конструктивен дебат и конкретни предложения, свързани със законопроекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase