Снимка: архив, Булфото

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не лобира за нищо друго, освен българската армия да получи най-доброто решение за модернизацията си.

Така той отговори на въпрос дали няма да бъде обвинен в лобизъм за избора на нов изтребител, тъй като неговият заместник е в Швеция и ще бъде на посещение в централата на SAAB, производителят на многоцеливия самолет "Грипен".

Преди време вицепремиерът Каракачанов пък бе обвинен пък в предпочитания към американските F-16.

"Аз лобирам за едно, за българската армия и нейните бойни способности. За нищо друго не лобирам. Това, което е добре за армията, е добре и за България. Когато има покана към министерството на отбраната, ти не можеш да приемеш една, и да откажеш друга. В противен случай това би било лобизъм - да подбираш поканите", обясни министърът на отбраната.

Още по темата

Той настоя, че процедурата за избор на нов изтребител не означава да спрем да поддържаме отношения с половината държави от ЕС и НАТО.

"Какво означава, че не трябва да поддържаме отношения по време на подобни процедури. За самолетите са 4 държави, за бронираната машина - 4-5, за корабите - 7-8. Това означава ли, че с половината ЕС и НАТО не трябва да комуникираме, докато текат преговорите?", запита Каракачанов.

Той уточни, че на 1 октомври в 12 ч. е крайният срок за подаване на офертите и предложенията за самолетите.

Офертите ще бъдат отворени в същия ден, а комисията от министерство ще има на разположение 14 дни, за да направи оценката на предложения и да подреди кандидатите.

"Имаме технически изисквания, ценови параметри. Който ги спази - той е", заключи Каракачанов.

По-рано днес стана ясно, че одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.

Вече е изпратено искане за получаване на оферти за американски Ф-18, Ф-16 и Ф-18 от САЩ, Португалия и Израел, а "Юрофайтър" от Германия и Италия, искаме оферта и за френски "Рафал", както и шведски "Грипен", включително новопроизведени и употребявани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase