Снимка: архив, Булфото

При извънредни парламентарни избори ГЕРБ би получила подкрепата на 24,1% от избирателите, БСП - 20%, ДПС - 6,2%, Обединени патриоти - 4,7%. Това показват данните от последното национално представително изследване на СОВА ХАРИС върху електоралните нагласи.

Под 4-процентовата бариера за парламента остават "Демократична България" с 1,5% подкрепа, "Воля" - с 0.8%, АБВ - с 0,4%, СДС - с 0.3%.

Още по темата

За друга партия или коалиция ще гласуват 1.2%.

25,3% все още не са решили за кого да гласуват, а 12,6% са посочили, че няма да гласуват на парламентарни избори. Без отговор са 3 на сто.

Според социолозите изследването им показва високо ниво на мобилизация на привържениците на левицата.

"Обаче с твърдата си политическа линия БСП провокира привържениците на големия си опонент. Мобилизацията сред симпатизантите на ГЕРБ също е висока и по същество съотношението на силите от последните парламентарни избори се запазва. Тези, които одобряват ГЕРБ, са около 31% от гласоподавателите при 26% одобрение за БСП", коментират от СОВА ХАРИС.

Имащите доверие на лидера на управляващите Бойко Борисов са 32%, а тези, които имат доверие на лидера на опозицията Корнелия Нинова, са 26%.

"При това съотношение на силите нито една от двете страни не може да направи решителни крачки. Подкрепата, която получават, им позволява да блокират действията на опонента, но не и да наложат собствена политическа линия", коментират социолозите.

Според тях, за да се проведат радикални реформи в подредбата на държавата ни, е необходимо управляващият субект да има подкрепата на поне около 2 милиона активни граждани.

"Логически това може да стане или с консенсус между водещите политически сили (ГЕРБ и БСП – бел.ред.), или с появата на нов проект, който съществено да размести политическите пластове", заключават от СОВА ХАРИС.

------------------------------------------------
Методика на изследването
Период на провеждане: 8 - 14 септември 2018 г.
Извадка: Изследването е представително за населението на България над 18 годишна възраст. Чрез двустепенна гнездова извадка са подбрани 200 гнезда на територията на страната. Във всяко гнездо са интервюирани по 5 души.
Генерална съвкупност: 6 162 747 души. 1% на извадката съответства на
~61 627 души.
Стохастична грешка: Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,10%.
Метод на регистриране на информацията: Стандартизирано face-to-face интервю, провеждано в дома на респондента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase