Снимка: БТА

Темата за гласуването на евродепутатите ни по време на доклада за Унгария отново скара ГЕРБ и БСП.

"Нямаше нито един колега от ГЕРБ в ЕП да гласува в подкрепа на доклада, призоваващ за санкции срещу Унгария", посочи на извънредна пресконференция евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в отговор на коментар на лидера на БСП Корнелия Нинова. Той посочи, че позицията на ГЕРБ е изключително последователна.

Още по темата
"Тази пресконференция е породена от "безпардонното лъготене на г-жа Нинова", коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Според него четиримата евродепутати на БСП са се държали по четири различни начина и изброи - европейският началник на Нинова Сергей Станишев гласувал "за" доклада, Момчил Неков бил "против", Петър Курумбашев бил в залата, но не гласувал, а Георги Пирински въобще не е бил в залата на ЕП.

Биков припомни, че на оперативно заседание правителството ни е взело решение за изработване на позиция, когато този въпрос бъде поставен в Съвета на ЕС. "Тази позиция да бъде в същата посока, в която са гласували и нашите евродепутати, включително така е гласувал и евродепутата на "Обединени патриоти", каза още той.

Партията на Корнелия Нинова не я слуша, категоричен бе Биков и добави: Вадим си извода, че г-жа Нинова изразява лична позиция, а не тази на БСП“, заяви той и допълни, че след като е минало гласуването в ЕП, лидерката на БСП е събрала ръководството на партията, които са взели решение да се против декларацията.

"Декларация, която е подкрепена от нейния европейски началник. Забележете – след като е минало гласуването, тя е заела позиция. Имаше един актуален политически лаф – исках да гласувам, но нямах желание. Това е позицията на БСП и на г-жа Нинова, чиято партия не я слуша. Партията има друга позиция, каква не можем да кажем, защото не може да разбере", заяви депутатът от ГЕРБ.

Евродепутатът Андрей Новаков добави, че докладът със санкциите срещу Унгария е бил иницииран и прокаран основно с подкрепата на крайната левица, анархисти, комунисти и зелени. Не виждам как човек, определящ се за десен, би го подкрепил, посочи той.

Когато ЕП е канил премиера на Унгария Виктор Орбан да обясни едно или друго, той винаги се е отзовавал, добави Новаков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase