Снимка: БТА

От новите министри всички очакваме едно – и хората, и ние, техните колеги – да се работи бързо, енергично и в интерес на гражданите. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР.

Още по темата
Той защити назначението на Младен Маринов за нов вътрешен министър, въпреки критиките на президента Румен Радев. Според Каракачанов бившият главен секретар на МВР "разбира проблемите и знае как да ги реши".

"Това мога да ви го гарантирам. В качеството ми на вицепремиер, отговарящ за сигурността, в мое лице той ще има пълна подкрепа за всяка негова стъпка, която ще бъде насочена към това да бъде ликвидирана, или поне обуздана битовата престъпност по селата, в малките населени места, в градовете, в които има гета и т.н.", посочи лидерът на ВМРО.

Според него проблемите на МВР са от много години и много от тях са свързани с политическото отношение към институцията. "Целият този натиск на обществото, едва ли не полицията да изпълнява ролята на някакъв хор "Бодра смяна", без да използва сила, а от друга страна полицаите се страхуват да не бъдат обвинени, че са репресивният орган от бившата комунистическа държава, доведе до това, че част от правомощията на полицая да респектира престъпният контингент не се използваха пълноценно и това доведе до засилване на самочувствието на същия този престъпен контингент", отбеляза вицепремиерът.

Той коментира и войната по пътищата в страната, която всеки ден води до нови и нови жертви. Каракачанов заяви, че нещата не опират само до завишаване на контрола, а проблемът за поведението на пътя за цялото общество е и морален, и психологически.

"Основното нещо, което може да се направи и трябваше отдавна да се направи - това е видеонаблюдението. Не само на някои участъци, които са рискови и където традиционно се нарушават правилата. Да има един по-сериозен контрол по пътищата на страната, което между другото освен до предотвратяване на пътно-транспортни произшествия, би спомогнало и за борбата с другите видове престъпления, които се извършват", смята военният министър.

По отношение на случващото се в армията, Каракачанов отбеляза, че модернизацията на въоръжените сили и поддръжката на наличната техника трябва да вървят паралелно

"В българското общество все още има хора, които ей така говорят на едро: щом сме в НАТО, трябва да имаме западна техника. Тази западна техника не я раздават безплатно, като подарък, тя струва пари. Тази западна техника, за която говорят много хора, ей така, без да разбират, и говорят да си правят евтин политически пиар, тя струва много милиарди, тя струва 20 милиарда евро, ако искаме да превъоръжим армията", посочи военният министър.

"При наличието на съществуваща техника и в авиацията - хеликоптери и самолети, и в сухопътни войски имаме танкове, бронирани машини, които могат да бъдат поддържани и обновлението във въоръжените сили да върви поетапно, това е разумният подход", смята още лидерът на ВМРО.

Той все отношение и по друга наболяла тема от последната седмица за ЕС – ситуацията с евентуалните санкции срещу Унгария. "Страната ни трябва да подкрепи Унгария - случващото се срещу страната днес може да се случи срещу Полша или България утре", категоричен бе Каракачанов.

"Предложението, което ние сме внесли, и което се прие, е за изработване на позиция в подкрепа на Унгария, и когато този въпрос бъде поставен - а той няма да бъде поставен утре сутринта или след една седмица, България да заеме тази позиция да не подкрепя предлаганите санкции, отнемането на правото на глас на Унгария и т.н.", подчерта Красимир Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase