Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Общ преглед
От днес кабинетът "Борисов" 3 официално има трима нови министри.

Това стана факт, след като депутатите гласуваха и приеха подадените оставки на вътрешния министър Валентин Радев, регионалния Николай Нанков и на транспортния Ивайло Московски. Те решиха да напуснат постовете си заради пътния ад край Своге, който отне живота на 17 души.
Още по темата

На тяхно място парламентът назначи главния секретар на МВР Младен Маринов за шеф на МВР, Петя Аврамова – за ръководител на МРРБ и Росен Желязков за лидер на транспортното министерство.

Кой кой е от новите министри?

Старши комисар Младен Найденов Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. През 1997 г. е защитил магистърска степен във ВИПОНД-МВР. През 2005 г. е завършил "Право" в УНСС.

Постъпил на работа в МВР през 1991 г. Назначен е на офицерска длъжност през 1997 г. в отдел "Охранителна полиция" – СДВР. През своята професионална кариера е преминал през следните длъжности: Полицай в направление "Полиция" – СДВР, Полицейски командир в отдел "Охранителна полиция" – СДВР, Н-к група в отдел "Охранителна полиция" – СДВР,  Зам.-началник отдел "Охранителна полиция" – СДВР, Началник отдел "Охранителна полиция" – СДВР, Зам.-директор на СДВР.


От 25.07.2014 г. е назначен на длъжността Директор на СДВР, а от 10 май 2017 година, с указ на президента Румен Радев, е назначен за главен секретар на МВР.

Петя Цветанова Аврамова е родена на 29 май 1963 във Враца. Инженер е по професия. Тя е народен представител от 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Член на постоянните комисии по енергетика, вероизповедания и парламентарна етика и комисията по инвестиционно проектиране.

Преди това е била председател на Общински съвет Враца (2011-2013 г.), както и заместник-кмет по устройство на територията, общинска собственост, строителство и екология на Община Враца (2009-2011 г.)

Тя е областен кординатор на ГЕРБ за Врачанско.

Новият транспортен министър Росен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Магистър е по право от Софийския университет "Свети Климент Охридски".

В периода 1994-1995 г. е последователно юрисконсулт, старши юрисконсулт, а по-късно секретар и кметски наместник в район "Средец" на Столичната община. От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право, член на Софийска адвокатска колегия. Бил е заместник-кмет по направление "Законност и контрол" на район "Лозенец"(1998-1999 г.).

От 2003 г. до юли 2009 г. е секретар на Столична община.

В периода 2011-2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

От 2009 г. до 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет, а в периода 2014-2016 г. е съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

От 30 септември 2016 г. с решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция "Електронно управление". С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017 г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията, като решението влезе в сила на 15 януари 2018 г.

Името му нашумя и покрай аферата "Костинброд" през 2013 г., когато бяха открити напечатани по-голям брой бюлетини за изборите. Прокуратурата повдигна обвинение на Желязков, който тогава беше главен секретар в служебното правителство на Марин Райков, но в крайна сметка беше напълно оправдан.

Коментари Напиши коментар

70

Мдааа

преди 8 месеца

Ловя бас,че ако боко вместо Росен Желязков им бе предложил Димитър Желязков то депо тутките щяха да го гласуват.Много е нелепо всичкото това сляпо послушание. Б се оплита в немощ и всекидневни увъртания. Ето за Ма нУлев..номинира след ден го снема. На този пост( боковият) се иска тежест-- но не само тегловна.Неук човек,не може да има аргументирани критерии

69

До червените тролове

преди 8 месеца

Абе, какво сте се загрижили и коментирате министрите на ГЕРБ???

Това не е във вашата компетентност и изобщо не ви интересува.

Когато спечелите изборите (на кукуво лято), тогава си избирайте каквито си искате министри. В момента това не ви засяга. Това са си нашите министри.

Постарайте се да се оправите с вашия неграмотен и некомпетентен президент, че скоро ще го сменяме! Заядлив мърморко, който не върши нищо за България.

68

OK!

преди 8 месеца

Прекрасни нови министри! Успех на всички!