Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов обяви, че не бил запознат с инцидента с номинирания за министър и впоследствие оттеглил кандидатурата си Александър Манолев.

"Аз понеже от самото начало кандидатурата на Александър и смяната му - изцяло аз съм я движил тая работа. Той някои неща не беше споделил с мен. Не искам още с назначаването това да бъдат първите въпроси, които ти задават... Той ми обясни за катастрофата, за инцидента с прокурорите, аз го извиках и го попитах: "Защо не ми каза?". Щях да кажа - има такава и такава случка, невинен е, ще обясня. Ако беше казал, щеше да остане. Щяхме да обясним", настоя министър-председателят в Залцбург, където участва в неформалната среща на върха на ЕС.

Както знаете в петък номинираният за поста Манолев сам реши изненадващо да се оттегли, като посочи "координирана атака от определена група, която със скалъпени твърдения се опитва да саботира работата му като министър.

Още по темата

Вероятната причина за оттеглянето му са медийни писания, че е бил подсъдим за катастрофа с причинена телесна повреда през 2012 г.

Други публикации пък твърдят, че той има странни бизнес съдружия, за които премиерът или не е знаел, или е подминал, издигайки номинацията му за транспортен министър.

В коментар на отлагането на подписването на указа, с който трябваше да освбоди Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, Борисов попита президента Радев: "Аз питам един държавен глава не би ли трябвало да е баща на всички партии, не би ли трябвало да е обединител на нацията... Аз просто чакам един ден да аплодирам президента, който не е повторил това, което Нинова е казала. ГЕРБ е срещу наказанието на Унгария с отнемането на гласа на Орбан, Нинова и БСП са "За".

"Обявил съм се за подкрепа за работа с Африка, както споразумението с Турция работи и България е добре - така е важно другите страни - Италия, Португалия, Гърция да има подкрепа на границите. В България това, което сме казали, сме доказали. Това са голи приказки в лицето на Нинова и президента, а ние от ГЕРБ - имаме действия. Партията на Нинова са гласували против Орбан и Унгария, а обвиняват мен", отсече премиерът. 

Бойко Борисов настоя, че ГЕРБ са единствените, които са изразили ясна позиция за Орбан и Унгария.

"Това, което се реши на съвета (Коалиционният съвет с "Обединените патриоти"), беше, че ако някога, когато се задейства такава процедура, ние като правителство заставаме зад Орбан", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase