Снимка: Булфото

След като сагата с неподписания указ приключи, управляващите изразиха задоволство, че държавният глава Румен Радев е освободил главния секретар на МВР Младен Маринов и неговата кандидатура за вътрешен министър ще може да бъде гласувана утре.

"Тази сага вече приключи, радвам се, че разумът надделя и тази страница е затворена. Процедурата ще бъде приключена в утрешния ден", коментира шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Още по темата

По думите му държавният глава е бил посъветван да застане на тази позиция.

"Съветниците на президента дават подобен съвет и той, вслушвайки се в тях, взима една такава хард позиция. Няма закон, който да изисква тази съгласувателна процедура. Има подзаконов нормативен акт, според който трябва да има съгласуване между Министерския съвет и президента при назначаването на главен секретар", настоя Цветанов.

Той бе категоричен и че необходимите документи са били пратени още при първата кореспонденция с президентството.

"Същите документи са изпратени от вътрешния министър и няма абсолютно нищо ново. Това, което направи Валентин Радев вчера, е да повторим същата кореспонденция, със същите приложения", каза вторият човек в ГЕРБ.

Цветанов каза и че се надява в бъдеще да няма такъв диалог между институциите и посочи, че именно президентът е избрал този тон. Той коментира още, че за година и половина държавният глава не е намерил време да дойде в парламента и да направи обръщение към депутатите.

Шефът на ПГ на Волен Сидеров също поздрави президента за решението му и се зарадва, че е "надделял здравият разум".

"Беше излишно това упорство от страна на президента, радвам се че той се е коригирал. Иначе влизахме в един наистина конфликт между институциите, за който няма реална причина. Чух в думите му "законност", няма нищо незаконно за предлагането на Младен Маринов. Оттук нататък следваше една битка напук, която е излишна и вредна за държавата", коментира Сидеров.

Той отново потвърди, че всички партии от "Обединени патриоти" ще гласуват "за" назначенията на новите министри. Но само от НФСБ ще гласуват против оставките на досегашните министри.

Червеният Антон Кутев увери, че за утрешното гласуване на промените в кабинета цялата парламентарна група на БСП ще бъде в пленарната зала. "Днес дойдохме заради културния чек, утре ще дойдем именно за това гласуване. Това са точките, за които ще бъдем в зала, за останалите ще бъдат по 20 човека", обясни той.

Соцдепутатът коментира, че кога президентът ще подпише указа, си е негов избор.

"Според мен имаше някакво съизмерване на рейтинги и сила институционална, което беше ненужно. Фактът е, че това приключва по този начин", заключи Кутев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase