Колаж: Dnes.bg

Мнозинството от българите подкрепят приемането на оставките на тримата министри – Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков, подадени във връзка с трагедията край Своге. Това показват данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 932 души между 12 и 14 септември.

Още по темата

Цели 59% от пълнолетните българи са "за" приемането на оставките на тримата министри. Привържениците на ГЕРБ обаче са разделени на две равни половини "за" и "против" подобно решение, показват данните от допитването. На фона на това всеки трети – 32% от анкетираните посочва, че смята, че оставките на тримата в крайна сметка не трябва да бъдат приемани.

Социолозите смятат, че вероятно за категоричния резултат сред обществото роля играе и общото недоволство към политическия елит. За колебливия резултат сред привържениците та ГЕРБ пък роля играе активната защита за някои или всички министри, дошла от редовете на партията, на коалиционните партньори и на различни гилдии. За отбелязване е обаче, че повечето привърженици на патриотите също се изказват "за" оставките.

От проучването става ясно още, че 50% от отговорилите одобряват факта, че в крайна сметка Патриотите потърсиха начин за изглаждане на различията помежду си и с ГЕРБ и остават заедно в управлението. 43% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Две трети от привържениците на патриотите одобряват това решение, както и три четвърти от привържениците на ГЕРБ.

На въпрос на кого от често противопоставящите се трима лидери на Обединените патриоти вярват най-много, 40% посочват Каракачанов, а 30% избират опцията нито един. Доста по-назад остава Валери Симеонов и Волен Сидеров – съответно със 17% и 11% одобрение.

Затишието при патриотите обаче не отменя общото недоволство на българите срещу статуквото, отбелязват от "Галъп интернешънъл".

49% от анкетираните намират обвиненията на крупни бизнесмени за обосновани, а 27% - не. 24% очаквано не могат да формират мнение. Това се дължи най-вече на по-общото обществено желание за повече справедливост и отговорност.

Това желание се забелязва, когато стане дума за промяна на модела и търсене на генерални алтернативи: Според проучването скорошното изявление на президента в този дух събира одобрение сред мнозинство от 72%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase