Снимка: Bulgaria ON AIR

Премиерът Бойко Борисов ще води делегацията на тазгодишната сесия на Общото събрание на ООН. Това е първият случай от 2010 година насам, когато отново Борисов е заставал пред обединените нации.

Съгласно правилника на ООН, държавата може да се представлява от президент, премиер или министър на външните работи. Неписано споразумение между президентство и Министерския съвет гласи, че държавният глава представлява държавата пред ООН, а премиерът - на Европейския съвет.

Тазгодишното решение е взето на заседание на министерския съвет, а причината е европейското председателство, което изтече преди месеци. От президентството обаче обявиха, че то не е е съгласувано с тях. От правителството пък обясниха, че са казали, но не директно на държавния глава.

Журналистът Валерия Велева обясни в студиото на "Денят ON AIR", че борбата между институциите за това кой да иде в САЩ за събранието на ООН се води от месеци и то чрез писма. По думите ѝ екипът на Борисов е решил именно премиерът да отиде тази година, за да представи резултатите от българското председателство и инициативите на страната ни във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи.

"Всичко това извежда на преден план не само липсата на комуникация, създаването на военна обстановка по всеки въпрос между премиер и президент. Това избуя и по указа, който не беше издаден за освобождаването", допълни Велева. Според нея този неподписан документ за освобождаването на Младен Маринов от поста на главен секретар, е действие на инат.

Политологът доц. Румяна Коларова пък дори определи като "смешно", че в тази ситуация става дума за неподписан указ за освобождаване, защото при положение, че ставаше въпрос за назначаване, тогава е нормално президентът да има своите съображения.

Относно темата за това кой от първите мъже в държавата трябва да иде на събранието на ООН, тя смята, че ако премиерът е решил, че трябва сам да представи страната ни там, то президентът не би следвало да има съображения.

"Що се отнася до президента, той вече залита прекалено много в посока да казва - "Не" и да критикува", каза още доц. Румяна Коларова.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 2 години

Война има между бунтовниците и Асад в Сирия, а това е по-скоро махленска свада на два чужди агента, внедрени на различни пистове, пишете минуси колкото щете и без това, за това тия *** избирате и те после ви смъкват кожите, някой ще ми каже ли защо достойния президент и дума не казва за идиотския план на Бойко да вдигне осигуровките и да ни набучи на втори здравен стълб.

28

анонимен

преди 2 години

Няма никаква "война"! Просто на власт. Са Двама държавници.От едно поколение! Единият е бивш военен. С принципи и отстоява законите в БГ! Другия.се държи дерибейски Сякаш някой му е длъжен Да се съобразява с него! Скачал от пост на пост в държавата през годините. И най му харесва на върха. Но от високото се пада лесно. И много боли после! Ще падне някой ден от там!

27

Избирател

преди 2 години

Като ви чета коментарите съжалявам, че не избрахме дебелата Цеца за Президент поне сега можеше за министър на правосъдието да е някои които да се бори с престъпниците.(