Указът за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР е забавен по чисто технологични причини. Подават го, когато президентът Румен Радев вече е на път за друга среща, коментира пред Bulgaria ON AIR политическият анализатор проф. Михаил Константинов.

Изненадващо оставките на тримата министри не бяха гласувани в парламента вчера, след като се оказа, че държавният глава не е разписал указа за освобождаване на Маринов. В същото време още преди да бъде назначен на поста министър на транспорта, номинираният Александър Манолев се оттегли с мотива, че е станал жертва на координирана атака.

Още по темата

"Срещу Манолев излязоха няколко статии, които могат да бъдат използвани за атака. Може би не е трябвало да се стига до номинация", коментира Константинов.

По думите му позицията на главния секретар на МВР е много важна и би трябвало да има консултации кой ще наследи Младен Маринов на поста.

"Президентът Радев не действа с процедурни хватки. Най-вероятно предложението на правителството е дошло твърде късно. Съмнявам се, че президентът ще има възражения за освождаването. В случая в цайтнот е премиерът, защото трябва да попълва състава на правителството", допълни политологът проф. Александър Маринов.

В "България сутрин" той определи тримата предложени за министри като хора с ниски политически позиции и без опит. Кадровият резерв на българския управленски елит не е голям, смята проф. Маринов.

Двамата коментираха и новината, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган вече е мажоритарен собственик на ТЕЦ "Варна".

"Не мога да си обясня защо му е това нещо. Едно открито навлизане в бизнеса все повече стеснява възможностите за участие в политиката", посочи проф. Маринов и добави, че Доган продължава да има определяща роля в поведението на ДПС.

Проф. Константинов отбеляза, че Ахмед Доган вече шеста година не е в политиката, а подобни големи сделки минават през комисии, които трябва да кажат може или не може.

По думите му това изглежда много лек и приятен бизнес, но е много отговорен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase