Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите привикаха МВР шефа в оставка Валентин Радев и главния прокурор Сотир Цацаров заради брата на народния представител от БСП Георги Стоилов - Илия Стоилов.

Предложението за това дойде от Маноил Манев от ГЕРБ, който обвини, че "функционери на БСП се опитват да оказват натиск на правоохранителните и правораздавателни органи“.

Той отсече, че в последните часове циркулира слухът, че Илия Стоилов, който е обвинен за ръководител на организирана престъпна група за рекет, е избягал зад граница, след като е бил пуснат от ареста.

Още по темата

В някои медии по-рано се появи информация, че Илия Стоилов е обявен за издирване, след като Съдебна полиция не го е открила на адреса му в изпълнение на разпореждане на съда да го върне зад решетките.

Бизснесменът беше арестуван след акция на ГДБОП и спецпрокуратурата през октомври миналата година в Русе и оставен в ареста. На 29 август бе пуснат от Спецсъда срещу най-леката мярка за неотклонение - подписка.

Прокурор оспорва решението и на 11 септември трима апелативни съдии са отменили подписката и са разпоредили Илия Стоилов да бъде върнат в ареста.

По неофициална информация Стоилов е излязъл от България на 6 септември през ГКПП-Калотина с "Ауди" и оттам заминал за чешката столица Прага. Тръгнал с голяма сума пари.

Заради този случай Маноил Манев настоя, че депутатите трябва да бъдат информирани.

Георги Свиленски от БСП пък отсече, че настоява Валентин Радев и Сотир Цацаров да представят на депутатите информация за всички случаи на осъдени престъпници, които са напуснали страната.

Съпартиецът му Таско Ерменков допълни: "Манев каза, че в обществото има слухове и моля, ако ще се превръщаме в разследващ орган на слухове, нека за проверим и слуховете за биографията на един от кандидатите за министри“.

А червеният Явор Божанков настоя в парламента да дойде и шефът на новата антикорупцинна комисия и да каже купил ли е премиерът Бойко Борисов къща в Барселона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase