Видео 13.09.2018

Екотаксите за автобусите = скъпи билети

Недоволните от въвеждането на нови екотакси за превозвачите прогнозират поскъпване на билетите за автобусите от общинската пътна мрежа.

Според проекта на Министерството на околната среда и водите колкото по-старо е превозното, толкова повече ще плаща неговият собственик при първа регистрация.

Въвеждат се и нови продуктови такси за някои категории нови превозни средства. Някои от промените вече са влезли в сила.

Според Петър Захариев от Националното сдружение на автобусните превозвачи обаче тези екотакси вече са платени при произвеждането на автобуса и е незаконосъобразно да се въвежда такъв данък.

"Няма такава практика в Европа като цяло. Купувайки автобус от една за друга, никъде не се заплаща такава продуктова такса. Незаконосъобразна е, защото си противоречи с други закони. Някои заинтересовани страни вече са завели дело и са оспорили таксата в съда. Ако не намерим решение в България, ще се стигне до Европейския съд, където ще имаме успех", категоричен бе Захариев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му екотаксата вече е въведена от 26 юли и фирми, закупили си автобуси от друга държава, вече са платили близо 2300 лв.

"Всички допълнителни разходи се отнасят към капиталовите разходи. Съответно това може да се отрази върху автобусния билет. Някои сметнаха, че с 5% може да скочи билетът заради тази допълнителна такса. Може да има преориентация към други транспорти, ако още малко поскъпне билетът", допълни още той.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 8 месеца

тя печелят по десет бона на курс от автобус. Предлагат отвратителни условия - Уинион ивкони например със своите шофиори пехливани и вечно неработещи химимчески тоалетни препълнени с безалкохолни за продажба. Иначе явно малко печелят горките. Ало ? НАП -кафето по евро чашката а не се дават бончета нито има някакъв апарат свързан с вас. КО ПРАИМ СЯ ???

7

Анонимен

преди 8 месеца

Безплатен обят няма.
За всяко превозно средство си има пътници.
Колкото повече различни превозвачи. Толкова по добре.

6

Анонимен

преди 8 месеца

Ловеч-София-Ловеч - 30 лева с автобус или 50 с кола. Кое ще предпочетете? Да вдигат и да продължават да плачат че няма клиенти и че UBER-ите са им подбили цените