Колаж: Dnes.bg

Събитията от последния месец (катастрофи с жертви, боричкания в коалицията, оставки във властта – бел.ред.) сериозно са ударили върху авторитета на управляващите, твърдят от соцологическа агенция "Медиана", които разпространиха до медиите експресен сондаж за началото на парламентарния сезон.

Въпреки това ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и води на БСП с 3,5%. Резултатите са 23,6% срещу 20,1 на сто.

Кризата във властта от последния месец най-сериозно обаче е усетена при "Обединените патриоти", които са загубили над 3 на сто от електоралния си потенциал в рамките на месец. Сега те получават 6,6%.

Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила, като събира 9 на сто подкрепа сред избирателите.

"Воля" продължава стремглаво да губи симпатизанти и вече е под 2%.

Десните са извън парламентарния борд, но като съвкупност "Демократична България"(2%), Реформаторски блок (1,6 на сто) и СДС (0,6) влизат в НС, при едно условие – да се обединят.

Над половината от избирателите (55%) заявяват, че е възможно да гласуват за хипотетичните "Партия на Слави Трифонов"  и "Партия на президента Румен Радев".

Ако шоуменът влезе в политиката със своя формация, към този момент за него биха гласували 29,3%, а ако държавният глава измени на Столетницата и реши да играе соло, получава подкрепа от 41,8 на сто от избирателите.

"Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори е непредвидимо. В този смисъл твърденията на президента, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина, не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото", настояват социолозите от "Медиана".

От данните им става видно още, че само за три месеца хората, които считат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели осезаемо. Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%) и желаещите то си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто.

Спада и общата оценка на работата на кабинета ("Среден" – 3.29), като за сравнение през май месец тя е била отново "Среден", но тогава 3,44.

Намаляват и оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще за българина.

"Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период", заключават социолозите.

Коментари Напиши коментар

530

Станински

преди 10 месеца

Престанете да баламосвате публиката с чалгаджията Трифонов ! на България и са нужни, подготвени и отговорни хора а не чалгаджии като него ! Ако мнозинството отново сглупи и избере този път пък Трифонов, може би това вече ще е краят ! Любопитно е и кой стои зад него, кои го тикат за да използват невежеството на избирателите ! Нека се покажат за да се види, че са същите , които досега крепяха и Тиквата !

529

Некъф

преди 10 месеца

Не само, че ще влязат от раз, а и ще спечелят.

528

Efo

преди 10 месеца

Сега на 16.09. ако ония протестъри направят някоя революции ще е интересно! Само не се знае дали имат план като падне правителството. Но на тях им е лесно, дори да се огелпят, ще се върнат по чужбина откъдето са дошли и никой няма да им иска сметка, защото са никои. Какво ли куцо и сакато иска още да се изреди на България да я управлява? Интересно е и, че нямало да има избори - ще ги траете щете нещете, те Русланов и другите са се нагласили да управляват!