Колаж: Dnes.bg

Събитията от последния месец (катастрофи с жертви, боричкания в коалицията, оставки във властта – бел.ред.) сериозно са ударили върху авторитета на управляващите, твърдят от соцологическа агенция "Медиана", които разпространиха до медиите експресен сондаж за началото на парламентарния сезон.

Въпреки това ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и води на БСП с 3,5%. Резултатите са 23,6% срещу 20,1 на сто.

Кризата във властта от последния месец най-сериозно обаче е усетена при "Обединените патриоти", които са загубили над 3 на сто от електоралния си потенциал в рамките на месец. Сега те получават 6,6%.

Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила, като събира 9 на сто подкрепа сред избирателите.

"Воля" продължава стремглаво да губи симпатизанти и вече е под 2%.

Десните са извън парламентарния борд, но като съвкупност "Демократична България"(2%), Реформаторски блок (1,6 на сто) и СДС (0,6) влизат в НС, при едно условие – да се обединят.

Над половината от избирателите (55%) заявяват, че е възможно да гласуват за хипотетичните "Партия на Слави Трифонов"  и "Партия на президента Румен Радев".

Ако шоуменът влезе в политиката със своя формация, към този момент за него биха гласували 29,3%, а ако държавният глава измени на Столетницата и реши да играе соло, получава подкрепа от 41,8 на сто от избирателите.

"Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори е непредвидимо. В този смисъл твърденията на президента, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина, не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото", настояват социолозите от "Медиана".

От данните им става видно още, че само за три месеца хората, които считат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели осезаемо. Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%) и желаещите то си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто.

Спада и общата оценка на работата на кабинета ("Среден" – 3.29), като за сравнение през май месец тя е била отново "Среден", но тогава 3,44.

Намаляват и оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще за българина.

"Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период", заключават социолозите.

Коментари Напиши коментар

533

Слави вече е

преди 10 месеца

Слави , Криско и другите звезди вече са си продали душата на дявола ооопс на рептилите от Алфа Драконис. То рептил или дявол то си е същото имат рога червено черна кожа червени рога знаете. Алфа Драконис - Алфа Ромео. Това ме подсеща вие видели ли сте логото на Алфа Ромео как зелено влечуго подобно яде човек. Това лого има много истина защо ние хората страдаме. Този свят този живот общество и система е една голяма илюзия. Спрете да гледате тв новини защото илюзията продължава. Оуу мачовете също.

532

Шефа

преди 10 месеца

Президент Радев вероятно става за месия , защото е сериозен мъж , с визия , образование и т.н.!Виж за Слави Трифонов нищо хубаво не може да се каже освен симпатичен селски момък , който е придобил богатство с хитрост , слагачество на този и онзи ......, а бе пълен *** , какъв месия?

531

Станински

преди 10 месеца

До Медиана е на Кольо Колев ! И не бъркайте Трифонов с Радев ! Генералът е сериозен, отговорен и подготвен човек , докато Славчо си и е обикновен полуграмотен чалгаджия ! Ако трябва да се прави избор, то трябва да е Радев ! Ако искаме да се въведе ред в държавата ни, той е засега единственият шанс !