Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се радва на инвестиции, които влизат в страната ни.

"С това производство, с тези заводи, се прави брутен вътрешен продукт и ставаме по-независими от Европа", каза Борисов по време на официалното откриване на завод за самолетни части край Пловдив, инвестиция на френска група.

По думите му голяма част от инвестициите не се водят преки, защото не идват директно от Франция, а през търговските дружества, регистрирани у нас.

"Радвам се, че след като България закупи най-модерните, скъпи и добри френски хеликоптери, вече имаме завод за производство на авиочасти. Доказахме, че е по-добре да сме партньори в ЕС и България и да има производство", подчерта още българският премиер.

"На тези инвестиции се радвам, а не на тези от 2008 г., които бяха в соларни паркове, бума в строителството, разпродаването на електроразпределителните дружества, американските централи, търговските вериги, чиито капитал излиза обратно от България", каза Борисов.

Той обаче акцентира на това, че има проблем с работната сила, защото инвеститорите искат още работници.

По думите му правителството полага усилия чрез програми за повишаване на квалификацията, както и с активната работа в училищата и образователния сектор като цяло.

"Искат да се изказват нашите колеги от опозицията, аз ги разбирам, но нека да видят какво сме направили, да дойдат, да видят тук. Когато говорят за непрозрачна администрация, да дойдат и да питат тук чужденците. Злословейки за България, те не разбират, че това ще се върне като бумеранг при тях", коментира министър-председателят.

Заводът за авиочасти е в индустриалната зона на Пловдив, на площ от 5 декара и ще произвежда елементи за вратите на самолетите Еърбъс 320 и 330, както и друго оборудване. Очаква се да бъдат разкрити 200 работни места.

 

Коментари Напиши коментар

258

Анонимен

преди 7 месеца

не знам що за завод е това - на 5 декара площ. Болшинството от бензиностанциите на големите вериги са на площ от 10 декара, ан на Марешки в софия - поне на 15 декара. По скоре е някъкво гаражно цехче, отколкото завод, комбинат или каквото и да е друго там с гръмко име. Пък и 200 човека на пет декара - как ще ги разположат и къде ще вместят машините им? Голява гъчкана ще ел

257

Бг.реалност

преди 7 месеца

Жалък престъпник гаврещ се с
бг.данъкоплатец!

256

Край

преди 7 месеца

Не се спря. Първо овчари да сме ставали, картофи да садим, а сега и в заводи да работим. Като Чарли Чаплин в Модерни времена.
Българите такова нещо не искаме. Направили сме над 50 университета за да можем да си раздадем дипломи на всички. Тука сме най-умните хора на света - работа не щем.