Снимка: БТА

Ако бъдем разединени, ако едната страна се противопостави на другата, това означава, че ставаме много по-слаби като нация и като държава. Съединението не трябва да го възприемаме само като съединение на тези, които спорят днес в обществено-политическия живот, Съединението трябва да бъде послание към семейството на първо място. Защото, ако ние можем да се обединим в семейството си, ще можем да бъдем много по-миролюбиви, по-отзивчиви, много по-всеотдайни в обществените си дела, които правим ежедневно. Това заяви в Пловдив зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той присъства на тържествения молебен по случай величавото събитие и празника на града, който бе отслужен от пловдивския владика Николай в църквата "Св. Богородица", пише "24 часа".

"Княжество България и Източна Румелия са съединени исторически. Но в съвременното наше общество сме допуснали духа на разединението да завладее душите ни, семействата ни, народа ни. Ако едно царство се раздели надве и едната се противопоставя на другата, то ще се самоунищожи", заяви в словото си дядо Николай.

Думите му чуха събраните в храма политици и малцина граждани. Сред тях бяха и шефът на парламента Цвета Караянчева, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът Иван Тотев, депутати, районни кметове.

"Където и да сме по света, трябва да бъдем обединени и да се чувстваме българи", каза Цвета Караянчева.

Кметът Иван Тотев подчерта, че обединени можем да постигнем всичко, а Пловдив, който отбелязва празника си днес, е в сърцето на този процес още от Възраждането. 

"Нека не си спомняме за Съединението само на 6 септември", призова Тотев.

Заедно с Цвета Караянчева, Цветан Цветанов, Менда Стоянова, депутати и представители на местната власт той поднесе цветя на паметника на Захари Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase