Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов е свикал за днес в 18:00 часа съвета на коалицията между ГЕРБ и Обединени патриоти. Той ще се появи в Министерския съвет директно от летището след завръщането си от визита в Черна гора.

Очакват се трудни и тежки преговори за наследници на вътрешния министър Валентин Радев, на транспортния – Ивайло Московски и на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, които в петък подадоха оставки по искане на министър-председателя.

Още по темата

Първоначално премиерът Борисов заяви категорично, че новите министри също ще са от ГЕРБ, тъй като постовете са "от квотата на ГЕРБ", "Труд" обаче твърди, че бил склонен и на компромис, ако Валери Симеонов продължава да настоява да получи министерство, а не да бъде вицепремиер без портфейл. Възможен е вариант да стане министър на туризма. Това е била една от идеите за промени, която се обсъжда в последните дни.

Разговор обаче между премиера и патриота още не е имало. Неофициално в коалицията се говори, че при избора на Николина Ангелкова за министър на туризма в третото правителство на Борисов тя е била подкрепена от всички патриоти, включително и от Валери Симеонов.

Откритият конфликт помежду им обаче може да насочи Николина Ангелкова към МРРБ, където тя беше вече служебен министър при Георги Близнашки.

За наследник на Московски и като сигурен фаворит се спряга сегашният заместник там Димитър Геновски.

Трима номинирани са отказали да поемат МВР от Валентин Радев. Ведомството задължително ще е с министър на ГЕРБ и вероятно поста ще бъде зает от сегашния зам.-министър Красимир Ципов.

Бившият МВР шеф и настоящ началник на кабинета на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова и правосъдният министър Цецка Цачева може да оглавят дипломатически мисии на България. Твърде вероятно е те да се разделят с "Дондуков" 1 и да станат посланици в чужбина.

Неофициалните коментари са, че Румяна Бъчварова е фаворит за посолството ни в Израел. В момента там извънреден и пълномощен посланик на Република България е Димитър Михайлов.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева пък е спрягана за мястото на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Черна гора Младен Червеняков, който също бе правосъден министър на БСП.

Промените в дипломатическите ни мисии зад граница са обект на зациклили преговори между екипа на президента Румен Радев и министъра на външните работи Екатерина Захариева.

Според запознати предлаганите от външно имена срещали обструкции в президентството и не било изключено държавния глава да не подпише укази за назначения. За да се избегне конфузна ситуация, външно и президентството трябва да получат неформално съгласие, а след това правителството да вземе решение за списъка с новите имена.

Съществувал и вариант Цецка Цачева да продължи кариерата си и в Конституционния съд. Там през октомври, заради изтичане на мандатите им, се овакантяват две съдийски квоти и една от Народното събрание.

От министрите на ГЕРБ Бойко Борисов все още обмислял дали да смени и земеделския Румен Порожанов. Тук мотивите са липсата на обяснения за хората при кризата с чумата по овцете и козите в Странджа, както и появилите се съмнения, че избиването на животните е било неоснователно. Все още обаче премиерът не бил взел окончателно решение.

Екоминистърът Нено Димов, който е от квотата на патриотите, също може да освободи поста си. Тук основната причина ще е спогодбата между Борисов и тримата патриотични лидери да не се сменят само хора на ГЕРБ, за да се тушира напрежението в голямата управляваща партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase