Снимка: БТА

България и Турция на практика показват как се пази границата на ЕС, заяви премиерът Бойко Борисов във Варна, предаде "Фокус".

"Натискът, особено през летните месеци, е голям. Огромни усилия струва това на държавата, на мен самия. Виждате как цели държави с мощна икономика се тресат, предизвикват се катаклизми, каквито никога не сме очаквали. Затова България може да бъде модел. Веднъж със запазването правата на човека, което винаги сме извеждали в култ. Втори път с изнесени центрове извън ЕС чрез споразумение, каквото след срещата във Варна между Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и президента Ердоган, със санкцията на ЕС, показа, че едно изключелно работещо споразумение. Само днес имаме над 150 мигранти, които от Гърция и Турция са задържани от нашите славни граничари и военни", коментира той.

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните и ремонтните дейности на инфраструктурни проекти във Варна, съобщиха от правителствената пресслужба.

Заедно с кмета на града Иван Портних, премиерът е проверил работата при пробива на бул. "Сливница". Правителството е отпуснало 4,5 млн. лева за проекта, като с реализирането му ще бъде осигурен бърз достъп до автомагистрала "Хемус". Вече са изградени битовата канализация, както и телекомуникационната мрежа. Основата на едното пътно платно вече е готова, поставени са бордюри и частично асфалтиране. Ремонтът на съществуващата част от булеварда се финансира по ОП "Региони в растеж".

Премиерът Борисов е инспектирал и строителните работи на бул. "Васил Левски", който е най-големият инфраструктурен проект в града. За изграждането на новото трасе от ул. "Подвис" до ул. "Девня" правителството е отпуснало 80,5 млн. лева.

След завършването на булеварда ефектът ще бъде облекчаване на движението в града, намаляване на задръстванията, извеждане на трафика извън централната градска зона, както и бърза връзка от летището към курортите, се отбелязва в съобщението, в което се добавя, че работата по инфраструктурните проекти се изпълнява по график.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase