Пациенти внасят колективна жалба срещу новата наредба за медицинската експертиза. Инициаторите на подписката са притеснени, че обновените правила за определяне на процента ТЕЛК ще ощетят много от тях и съществува опасност да останат без социални добавки.

От началото на месеца, новата методика за определяне на процента нетрудоспособност вече е в сила.

Според нея - процентът на намалена работоспособност вече няма да се определя от всички заболявания на пациента, а от основната диагноза.

Още по темата

Пациентите питат: Кой ще е този, който ще реши кое е най-тежкото заболяване? Ако например си инсулино зависим диабет, много е лесно – обаче развиваш дископатия, бъбреците ти блокират, слепота, гангрени. Кой ще реши кое ти е по-тежкото?

Пациентите поставят и друг въпрос: Ще паднат ли процентите ТЕЛК, след като се изчисляват по нова методика?

С този мотив днес те ще внесат жалба в Здравното министерство.

Инициатор е Павлина Георгиева, която твърди пред Bulgaria ON AIR, че е нагледен пример за както я нарича "сбърканата система".

Жената е с множество автоимунни болести, но водещото заболяване се води кардиологично. Пациентите като нея са огромна част от хората с ТЕЛК.

Здравните власти все пак успокояват, че опасност да бъдат рязко намалени процентите по ТЕЛК няма, а всичко, което се прави, е с цел да се хванат стотиците случаи на фалшифициране на ТЕЛК. Това обаче не е начинът, категорични са пациенти.

Пред сградата на Здравното министерство днес ще отидат болни с тежки заболявания, всички до един пряко зависими от решението на ТЕЛК-комисиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase