Снимка: архив "Булфото"

Вече поставих директно въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на съседна Турция.

Това каза президентът Румен Радев в своето слово на историческата местност Петрова нива. Там се отбелязва 115-та годишнина от Илинденско- Преображенското въстание, в което смъртта са намерили свидни жертви на Странджа и Тракия.

"Пепелищата на Тракия поглъщат хиляди животи и човешки съдби. Хиляди българи се прощават завинаги с родния си край и са превърнати в бежанци, устремили се към спасение в Свободна България. За това и справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас", каза Радев, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че е поставил въпроса с компенсациите на Ердоган и допълни: "Ще продължавам да изисквам ясен отговор и при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение".

Държавният глава заяви, че никой не може по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена за освободителните борби на Тракия и Македония освен потомците на нашите герои, които са посветили живота си на българската национална идея.

"Благодаря ви, че пазите жив спомена и традициите и то не само тук на Петрова нива, а в своето ежедневие и за това, че ги носите дълбоко в сърцата си. Нека бъде светла паметта на всички загинали и напуснали завинаги родния си край в Илинденско-Преображенското въстание. Ние помним и няма да забравим. Вечна слава и поклон", каза още Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase