Снимка: БТА

БСП са в политическа летаргия, а лидерът им Корнелия Нинова се бои от предсрочни избори. Това смятат политолозите Георги Киряков и доц. Мария Пиргова.

Двамата са на мнение, че председателството на България на Съвета на Европейския съюз през първите 6 месеца на тази година е маркирало голяма част от политическия сезон, в който имаше и два вота на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов. Според доц. Мария Пиргова обаче те са били просто театър и игра на опозиционност.

"Нито бяха подготвени от страна на опозицията, нито бяха проведени, нито управляващите се отнасяха сериозно към тях", коментира тя в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата

Колегата ѝ Георги Киряков пък акцентира на това, че много законопроекти в парламента се гласуват заедно от депутати на ГЕРБ и БСП. По думите му реалната опозиция на правителството в този момент е президентът Румен Радев.

"БСП е в летаргия. Трябва по-активна опозиция в парламента да бъдат, трябва повече инициативи и политики да предлагат на обществото. Трябва да улавят основните проблеми, които съществуват в момента", смята Киряков.

Той дори подчерта, че партията на Корнелия Нинова може да последва съдбата на много леви политически сили в Европа, които не могат да съберат достатъчно гласове за влизане в парламента.

Доц. Мария Пиргова дори смята, че българската левица не е водена от Корнелия Нинова към избори, защото лидерът на БСП се бои от тях и кабинетът "Борисов 3" няма да бъде свален, а политическият елит, в който влизат управляващи и опозиция е изключително компактен.

"Опозицията не иска да го бутне, БСП отиде много надясно. Тя няма никаква връзка с реалните проблеми на хората", каза доц. Пиргова пред Bulgaria ON AIR.

Политолозите коментираха и ситуацията с десните политически сили у нас. Киряков е на мнение, че политическите сили у нас, които се определят за такива са по-скоро либерали, а според доц. Пиргова в СДС няма никакви нови идеи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase