Снимка: архив, Булфото

Спор в парламента дали МВР шефът Валентин Радев и министърът на земеделието Румен Порожанов ще дойдат да обяснят на депутатите ситуацията с чумата по животните.

Двамата сами поискаха това изслушване вчера като обявиха, че ще търсят политическа подкрепа от всички сили за действията си, които включват и евтаназия на кози и овце.

Целта им е да дадат разяснения, свързани с възникналите спорове около необходимостта от унищожаването на заразените с чума животни в пограничните райони и достоверността на пробите, иззети от стадата.

Още в началото на пленарния ден обаче от БСП обявиха, че двамата са се отказали от намерението си.

"Вчера публично беше обявено, че Валентин Радев и Порожанов ще дойдат да обяснят какви мерки ще предприеме правителството за чумата, а днес разбираме, че двамата министри няма да дойдат", скочи червеният Драгомир Стойнев.

Председателстващият заседанието на НС Емил Христов пък увери, че ще говори с тях, но работа била в това, че ситуацията в страната била много сложна и двамата министри биха били много по-полезни, ако са в районите със заразените стада, отколкото да дойдат в парламента.

След него в спора се намеси и шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Парламентарният ден започва в 9 ч. и завършва в 14 ч. и никой не е казал, че няма да дойдат през това време, а ако вие работите до 9:30 ч не означава, че останалите неглижират работното си време", отсече той и добави, че министрите щели да дойдат за парламентарния контрол.

Това даде повод на червената шефка Корнелия Нинова да попита Цветанов дали си говори с Емил Христов, защото именно той бил казал на опозицията, че двамата министри няма да дойдат днес и няма да има изслушване.

"Г-жо Нинова, ако те бъдат възпрепятствани как да дойдат", обобщи пък Георгиев и в крайна сметка така и не стана ясно дали МВР шефът и земеделският министър ще уважат депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase