Архив: Булфото

Депутатите одобриха нови, по-строги мерки срещу вандализма по стадионите, внесени като поправки в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия от управляващите партии ГЕРБ и Обединени патриоти.

Заявката за по-сериозни санкции срещу футболните хулигани дойде от всички институции през април, когато полицайка едва не загуби окото си, след като беше ранена от бомбичка на мача Левски – ЦСКА-София.

Още по темата

Занапред организаторите на спортни мероприятия ще са длъжни да следят и записват на камери поведението на зрителите. Те трябва да осигурят камери на входовете и изходите, по една стационарна и една подвижна във всеки сектор.

Измененията в закона предвиждат стационарната камера във всеки сектор да записва и контролира непрекъснато целия периметър и във всеки един момент да може да бъде разпознат всеки от зрителите на стадиона. Записите ще трябва да се пазят три месеца.

В новия закон за пръв път се дефинира точно понятието "спортно хулиганство". Записани са ясно и наказанията за всеки отделен вид престъпление. Освен това като наказание се въвежда и полагането на обществено полезен труд.

Санкциите за нахлуване на стадиона, носене на знамена и плакати със съдържание, което подтиква към омраза и насилие, хвърлянето на предмети, паленето им, носенето на маски, псуването и показването на неприлични жестове, нападението над състезатели и съдии, са завишени.

Най-малката глоба в новия закон е от 1000 до 2000 лева, а най-кратката забрана за посещение на мачове в страната и чужбина е за срок от една до две години.

Освен това хулиганите ще трябва да полагат и общественополезен труд до 320 часа или да останат в ареста от пет до 15 денонощия и ще им бъде забранено да ходят на мач от две до три години.

При повторни нарушения общественополезният труд вече ще е до 480 часа, глобите до 5000 лева, забраната за посещение на мачове до пет години и арест от 10 до 25 денонощия.

При нарушение до 24 часа шефът на полицията в района е длъжен да издаде забраната за ходене на мачове на хулигана.

Освен това трябва и да уведоми прокурор, а съдът да се произнесе в същия ден, в който обвинителят се обърне към него.

В закона е записано още, че при мероприятие с "висок риск" не се продават билети на каса в деня на провеждането им, а само по електронен път.

Билетите за поддръжниците на противниците на двата отбора се продават на две отделни каси.

Настаняват се в отделни блокове, като между тях има буферни зони, разделени с огради. Те влизат през различни входове, като ръководителят по сигурността следи да не носят забранени предмети и да нямат наложена санкция за посещение на спортни мероприятия.

Никой няма право да внесе на стадиона дори и пластмасови бутилки с вместимост повече от половин литър, тръби, чадъри, знамена с дълги дръжки, алкохол, дрога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase