Снимка: БТА, архив

ГЕРБ категорично не води война с президента Румен Радев, от страна на правителството има воля за диалог по възникналите проблеми в името на България. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Нека президентът да каже откъде са тези 1,6 млрд. лева, събрани от служебното правителство", посочи Петкова пред bTV и добави, че бюджетът на министерството е 200 млн. лв. Вчера президентът заяви, че назначеното от него служебно правителство е оставило парите след себе си.

Още по темата

"Служебното правителство имаше конкретни функции - да проведе избори, няма как за три месеца да направят чудеса от храброст", припомни министърът и заяви, че според справка в Министерството на енергетиката от 26.1.2017 до май 2017 г., когато действаше служебното правителство на проф. Огнян Герджиков, са депозирани 15 искови молби за вземания за концесии, от 3,48 млн. лв. до края на действието на служебното правителство събраните пари са 0.

"Общо очакваме 2 млн. от тези искови молби, 6 хил. лв. са постъпили по време на службеното правителство. Затова искаме доказателства от президента Радев, ако разполага с конкретика, добре е да я видим; от думите му остава усещане за сив сектор, а видяхте данните на АИКБ за сивата икономика. Призивът ни е да видим какви са фактите, ако не, ще стане ясно, че това фалшиви новини", посочи Петкова.

По повод на спряната от КЗК сделка за ЧЕЗ Петкова заяви: "Вече за всички е ясно, включително и от заключенията на временната парламентарна комисия по сделката, че българското правителство, премиерът, аз, или който и да било друг член на кабинета не стои зад сделката за покупката на ЧЕЗ от фирмата на Гинка Върбакова "Инерком". Тази сделка се прави по чешките закони", посочи Петкова. 

Енергийната сигурност на страната е абсолютно осигурена, няма проблем за нея, заяви министър Петкова. До този момент ЧЕЗ е лицензиант и подлежи на санкции, ако не спазва своите ангажименти.

Тя посочи, че КЗК е органът, който има думата по антимонополното законодателство, което е изцяло според изискванията на ЕС, не става дума за търговска война с Чехия, а за това, че КЗК е преценил така.

За строителството на АЕЦ "Белене" тя припомни условията на правителството - да се направи на пазарен принцип, като се търси стратегически инвеститор, а държавата да има блокираща квота.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase