Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Проблемът вече не са нелегалните, а легалните мигранти, на които България трябва да предостави убежище, смята премиерът Бойко Борисов, който беше атакуван от червената шефка Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол, че кабинетът му не се справя с кризата.

Още по темата

Борисов обаче ѝ отговори, че и кабинетът на Пламен Орешарски, излъчен от БСП и ДПС, не е бил подготвен за бежанската вълна.

"Но истинският проблем сега не е в нелегалната, а в легалната миграция, защото всеки, който дойде на границата и поиска убежище, ние сме длъжни да му ги дадем", призна той и предупреди опозицията да е внимателна в изказванията си по темата с мигрантите понеже "има няколко подводни камъни, включително и в Хага".

"Следят ни и групи френски адвокати, и неправителствени организации за всяко изказване по темата заради правата на човека", каза Борисов.

Според него проблемът е, че легално миналите, които са в ЕС, трябва да се върнат в третите страни, от които са дошли, но възникват няколко въпроса как да стане това.

"Те също имат права, второ, когато ги върнат в България - къде да ги държим – в център от отворен тип, само че ние имаме рекордьори и от тази сутрин дори - един сириец го хващат 40 пъти на границата и пак го връщат в центъра", обясни още премиерът.
 
Според него темата с миграцията, ако беше решена и имаше категорична позиция на ЕС, "нямаше да се търкаля толкова години".

"По тази тема от всички протоколи, които се пазят, от моите изказвания в ЕС, ако има нещо, за което да ми е най-чиста съвестта, това е миграцията. Още от 2015 г. ясно на всички им казах, че това, което правят в момента ще доведе до катастрофа", посочи премиерът.

Той е убеден, че мигрантската вълна, заради войните в Сирия, Ирак, Либия, е намерила всички държави неподготвени, в това число и България.

"Аз съм човек, който винаги казва истината, това е важното, защото и вашето правителство, и нашето в началото не бяхме добре подготвени, нямахме подготвена жандармерия, гранична полиция, нямахме предпазни съоръжения, след това се промениха закони и от Брюксел дадоха пари и се купиха нови облекла, автомобили, термокамери и сега пазим границата на Европа добре и всички го казват това", настоя Борисов.

Иначе той призна, че заради тези 60 000 мигранти, които са минали границата ни, не може да се каже, че е била добре пазена преди години.

Според него Европа е длъжна на тези хора от страни, които са били колонии, но пък България не е имала такива.

Той беше категоричен, че не се е съгласил да се връщат мигранти отново у нас.

"Не съм се съгласил, не се съгласих и се надявам с подкрепата на парламента на удържим тази позиция, защото тя ще бъде атакувана сериозно, Гърция, Италия се съгласиха, от граничните държави, само ние не сме", настоя Борисов.

И все пак той увери, че на бежанците от войни страната ни е готова да помогне за известно време, а след това да ги върне в страните, от които бягат.

"Ако има война и хвърчат ракети от едната страна, от другата страна, ще им дадем убежище, ще се грижим за тях 2,3,6 месеца и после ще си ходят, и ние така сме бягали като са дошли османлиите", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase