Откриване на изложба от фотоконкурса на МРРБ "Една река – десетки райски кътчета". Снимка: МРРБ

Втори мост между Русе и Гюргево над река Дунав ще бъде добавен като промяна в меморандума между правителствата на България и Румъния. Проекторешението ще бъде внесено в Министерския съвет през юли.

Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Русе, където проведе среща с вицепремиера и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Пол Станеску.

Веднага след това ще бъде създадена експертна работна група със заместник-министри и експерти от двете министерства, както и с представители на транспортните министерства на двете държави. Целта е да бъдат положени основите по проектирането, търсенето на финансов източник и по създаване на проектна компания за реализация на планираните и включени мостове в меморандума.

Освен второ съоръжение при Русе, са планирани и мостове между Никопол и Турну Мъгуреле и Силистра - Кълараш. Регионалният министър посочи, че румънският му колега е предложил да се търсят средства от европейските фондове. Другите възможности са публично-частно партньорство или смесено финансиране по линия на държавните бюджети на двете страни.

"Има вече заявени китайски намерения не само за втори мост край Русе, но за магистралата Русе – Велико Търново и свързването й с тунела под Шипка в автомагистрален габарит“, коментира Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на МРРБ.

Според него много от тези проекти имат не само финансова и икономическа логика, но финансовата им измеримост се вижда при публично-частно партньорство или концесия.

Всички знаем каква е натовареността на сегашния ГКПП "Дунав мост I". Изнемогва – часове опашки, особено през летните месеци, от леки автомобили. Тенденцията през последните две - три години е ръст с 10-15% годишно на тежкотоварните транспортни средства. Вече има почти 5000 тежкотоварни автомобили средно на денонощие, обяви Нанков.

По думите му днес България и Румъния отбелязват заедно Международния ден на река Дунав, който у нас се празнува за 15-ти пореден път.

Нанков отчете още много добро изпълнение на програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, която е на стойност 250 млн. евро и е най-голямата от всички, в които участва страната ни. Над 70 са стартиралите до момента проекти за над 100 млн. евро, съобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase