Снимка: Булфото, архив

Червените взеха на мушка шефа на КЕВР Иван Иванов.

След като се скара с него по-рано днес в парламента, соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че левицата внася сигнал срещу Иванов до главния прокурор Сотир Цацаров, както и проекторешение за освобождаването му от комисията.

Още по темата

"Основанието за този сигнал е изказването му в парламента, с което той отказа да изпълни задълженията на комисията, внедрени в Закона за енергетиката след промените, които направихме за ЧЕЗ“, обясни тя.

Според последните поправки в закона, по инициатива на БСП, регулаторът разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ.

Червената шефка припомни, че тази промяна в закона е била направена, за да осъществява контрол държавата върху сделки, които засягат националния интерес.

"Въпреки специалното изменения г-н Иванов каза пред целия парламент, че няма да го изпълни, защото е лош. Един друг закон – Наказателният кодекс предвижда 5 години лишаване от свобода“, каза Нинова.

Лидерът на БСП поясни, че с това не се изчерпват действията на БСП и утре опозицията ще внесе проекторешение за освобождаване на Иван Иванов като председател на КЕВР.

"Няма да оставим тъмната сделка с ЧЕЗ да се случи на гърба на народа и на българския национален интерес“, настоя тя.

Нинова разкритикува Иванов и заради думите му, че подписите, събрани от БСП срещу сделката с ЧЕЗ нямат значение, защото те били важни само за провеждането на референдуми.

Въпреки че искат Иван Иванов да не бъде шеф на КЕВР, социалистите нямат кандидат за негов заместник.

Идеята на БСП била той да си понесе отговорността за това, което прави начело на регулатора.

Самият Иван Иванов определи действията на социалистите като очевиден опит за кризисен пиар. По думите му, когато чрез обвинения към независимия регулатор и атака срещу председателя на КЕВР, ръководството на социалистите се стремят да отклонят вниманието от тежките вътрешнопартийни проблеми, които и в днешния ден проличаха с различни изявления и изказвани и съответни действия.

"Що се касае до заявлението, че БСП ще внесе сигнал до прокуратурата, искам изрично да подчертая, че съдебната власт е независима и тук не мога да правя никакви изявления", каза още той.

"Днес в пленарната зала народни представители коментираха и наблегнаха на обстоятелството, че в монета има арбитражно дело на ЧЕЗ срещу Република България. Всяко публично говорене по този повод може да доведе до вреди за страната ни, които да се измерват в стотици милиони евро", отбеляза Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase