Снимка: архив, Булфото

Народните представители дебатираха вота на недоверие към правителството за рекордно кратките 90 минути. Бяха ли аргументирани мотивите на БСП за вота и защо не се стигна до истински дебат?

Още по темата

"Призовахме ГЕРБ да станат и да защитят своето правителство, те отказаха да го направят. Това е служебна победа 3:0. Те избягаха и не защитиха своето правителство. Тук беше направен опит дискусията да бъде провалена", обясни депутатът от БСП Александър Симов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му от БСП са се опитали максимално да вкарат фактология в обвиненията си към управляващите за провал в сектор "Сигурност". Все пак Симов изрази мнение, че може би е трябвало вотът да бъде свързан със социалната политика на управляващата коалиция.

"Вотът на недоверие е инструмент за поставяне на важна тема в дневния ред, не е само парламентарна аритметика. Вотът за сигурността постави важна тема", подчерта Симов.

Социалистът бе категоричен в предаването "Денят ON AIR", че между БСП и ГЕРБ няма как да има договорка. По думите му двете партии са декларирали, че няма как да работят заедно.

Междувременно днес "червените" отново засегнаха темата за свободата на словото у нас. Поводът е свалено предаване на национална телевизия, в което е трябвало да бъде дискутиран въпросът дали премиерът Борисов си е купил остров в Гърция. Той напълно отрече някога да е оказвал цензура върху медия, но според БСП случаят е показателен, че цензура в България има. Борисов категорично отрече и да си е купувал остров.

"Поставихме като проблем факта, че една телевизия може да си позволи да свали цяло предаване заради един сегмент за фалшива или не новина. Винаги автоцензурата е по-страшна, защото има десетки начини цензурата да бъде заобиколена", посочи Симов.

Парламентарната комсия по култура и медии няма почти никакви правомощия да се бори за свободата на словото, стана ясно още от думите му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase