Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед

Президентът похвали правителството за избора на темата за Западните Балкани като тема на председателството и за начина, по който е управлявало дневния ред на Европа.

"Правителството успя да управлява дневния ред на Европа, като показа умения и разви атмосфера на честен и отворен диалог", каза държавният глава пред Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС.

"Правителството показа кураж като избра много трудна тема като Западните Балкани. Регионът е много крехък, няма гаранция за успех, но някой трябваше да поеме отговорността и да посочи проблемите", каза още Радев, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Той допълни, че оценката на такава сложна дейност като Председателството изисква сложна система от критерий, като се започне от приоритетите и се приключи с постигнатите резултати.

"Правителството разработи точните приоритети за Председателството. Всички сме съгласни, че не можем да говорим за просперираща Европа, без да гарантираме сигурността и стабилността на Западните Балкани", каза още Радев.

Той допълни, че ако регионът не получи европейска перспектива, той рано или късно ще даде балканска перспектива на Европа.

"Ключът на нашия успех е, че извадихме на преден план единството като фактор за постигане на ефективни решения", каза още държавният глава и допълни: "Правителството успя и положи огромни усилия за търсене на напредък в много различни посоки - сигурността, сферата на социалните права, цифровия пазар.

Президентът отчете и че България е успяла да гарантира широк консенсус между държавите от ЕС и европейските институции по много важни теми.

Държавният глава припомни някои от критиките си към европейските институции: "Тежката бюрокрация, ниската скорост на законотворчеството и прилагането на законите са основните причини за загубата на доверие на европейските граждани в институциите".

Според него най-голямото предизвикателство днес е какви действия трябва да предприемем.

"Обсъждането на бъдещето на ЕС е необходимо, но не е достатъчно. Времето ни притиска да предприемем действия, за да защитаваме принципите си", обяви президентът.

Румен Радев допълни, че националните парламенти са важен инструмент и канал на комуникация между институциите и обществата.

Президентът, който днес празнува рожден ден, благодари за поздравите, които е получил.

"Никога не съм си представял, че парламентаристи от цяла Европа ще ме поздравят за 55-тия ми рожден ден", сподели държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар