Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Соцлидерката Корнелия Нинова нападна премиера Бойко Борисов, че не защитава националния интерес в Европа и го обвини, че не е идвал в парламента от почти една година. Днес министър-председателят участва в петъчния парламентарен контрол, за да отговори на въпрос за визитата си в Москва.

"Не сте идвали от 7 юли в Народното събрание. Смея да твърдя, че такова чудо няма по света. Почти година премиерът не е стъпвал в парламента, за да отчете работата на правителството", обърна се червената шефка към премиера.

Тя осече, че нито веднъж Борисов не е представил пред депутати важните теми по време на европредседателството, както правят други европейски лидери.

Още по темата

Нинова настоя премиерът да внесе в парламента проекта за бюджет на Европа за следващия програмен период.

"Нали нямаме съмнение, че сме най-бързо изчезващата нация и най-бедната. Други държави обаче са оценени по-различно. В проекта Италия ще получи 11 млрд. повече, Испания - 10 , Гърция - 6. Това е, защото имат държавници, които бранят интересите на народите си и знаят как да се прави международна политика", заяви соцлидерката.

"Правителството е голямо и е на върха на Европа и не може да се занимава с някакво дребнотемие като демографска катастрофа. От какво пазите неутралитет? Пазите неутралитет от българския национален интерес!", настоя тя.

Корнелия Нинова каза и че земеделеските ни стопани получават най-малките субсидии и даде за пример, че в държави като Естония, Литва и Латвия те ще бъдат увеличени.

"Настояваме да внесете в парламента проекта за бюджет на Европа за следващия програмен бюджет, да дебатираме, да намерим националния си интерес, да ви дадем мандат и да ви да даем сила да го защитите в общия европейски интерес, да бъдете равен с другите, а не послушен", продължи тя.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отвърна на нападките и настоя, че ГЕРБ води дебатите не тук, а в Европа, и отстоява българските национални интереси на европейските форуми.

"Няма такъв политик, който да е бил приет от всички европейски лидери и лидерите на Западните Балкани", контрира Цветанов.

"Нека да бъдем обективни, когато говорим, да имаме необходимото уважение към изпълнителната власт. Чест прави на премиера, че е тук, да отговори на въпроси, въпреки натоварената си програма", каза вторият в ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase