Снимка: Reuters, архив

"Западните Балкани са най-трудната тема, която можехме да си изберем за европредседателството. Не го казвам аз, каза го един от най-успешните политици – канцлерът на Германия Ангела Меркел. Но тази тема е и егоистична, защото на Балканите, който и от съседите да е зле, всички стават зле след това. И обратното – колкото повече сме свързани, обвързани, толкова по-големи са перспективите за инвестиции, за мир и за просперитет." Това заяви Борисов по време на брифинг с албанския си колега Еди Рама в Тирана.

Борисов увери, че въпреки положените усилия, все още има една-две държави, които са скептични по темата Албания. 

"Макар и с условия, на Албания трябва да ѝ се даде път за присъединяване към ЕС", подчерта българският премиер, цитиран от "Труд".

"Процесът Акаба" под патронажа на йорданския крал Абдулла II за първи път е изнесена извън Йордания, припомни Борисов. Той каза, че на форума в Тирана, посветен на Балканите, е присъствал принц Мохамед. Премиерът припомни, че срещите от "Процесът Акаба" са посветени на борбата с радикалния ислям, с тероризма.

"Най-важното място, където цъка тероризъм е в главите на хората. Там е доста по-опасно, отколкото самата бомба. А ние точно там сме загубили битката", подчерта Борисов.

Той припомни, че посещението му в Тирана завършва с участие в конференция, посветена на екстремизма. 

"В Тирана се прави координационен център за всичко, което касае връщащите се бойци от Ислямска държава в страни от Балканите. Предложих да изпратим по един офицер за връзка, за да може по-организирано като щаб да се обменя информация и да се реагира бързо", заяви Борисов.

Той благодари на албанския премиер Еди Рама за медала за признателност, с който го удостои.

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

А в твоята какво цъка другарю Борисов ??

11

ЦК на ГЕРБ

преди 4 години

Велик си ,другарю Бойко ! Ще останеш в историята заедно с хан Аспарух,хан Крум,цар Симеон,Ботев,Левски,Стамболов !!! Не човек ,а желязо !!!

10

Анонимен

преди 4 години

Каква харизма,какъв стратег, какво обаяние лъха от величавия му образ.Моля се дано изкара до септември.