Снимка: Facebook

Общ преглед
Срещата на българския премиер Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин започна в московския Кремъл.
Още по темата

"Благодаря за поканата да посетим Кремъл и да обсъдим теми от взаимен интерес", заяви Борисов, влизайки на разговорите, предаде "24 часа".

България смята да предложи на Русия да търгува 15 млрд. куб. м природен газ годишно през хъба Балкан. Освен това обаче българският премиер възнамерява и да обсъди ситуацията в Сирия и възможностите за намиране на мирно решение.

"Радвам се, че след дълга пауза приехте нашата покана. Наскоро се срещнахме с президента. Надявам се нашата среща сега да създаде добри условия за развитие на отношенията ни", бяха първите думи на Владимир Путин към Борисов.

На разговорите на българския премиер с руския президент присъстват и вицепремиерът Томислав Дончев и енергийната министърка Теменужка Петкова.

Светогорска икона на Христос Вседържател подари българския премиер на Владимир Путин. Иконата е рисувана от монах докато пости, което засилвало нейното действие.

Путин напомни, че съвсем наскоро са били отбелязани Дните на славянската писменост и култура, както и 140-ата годишнина от освобождението на България от османско иго. Президентът на Русия подчерта, че тези събития се явяват обединяващ фактори за двете страни.

От своя страна Борисов каза, че в хода на преговорите с Путин планира да бъдат обсъдени въпроси от двустранното сътрудничество в икономиката, развитието на инфраструктурата, борбата с тероризма и сътрудничеството в сферата на туризма и културата.

Българският министър-председател отбеляза, че това е третата среща помежду им и посочи, че сега двете страни могат да си сътрудничат и по темата "Западни Балкани". Той запозна Владимир Путин с приоритетите по време на председателството на Съвета на ЕС и по-конкретно с изграждането на проекти за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност в региона.

"Русия винаги е имала своето влияние в Европа и затова е добре да знаете какви проекти правим. В сферата на сигурността и борбата с тероризма работим много добре с вашите служби, както и в областта на туризма и земеделието", каза още Бойко Борисов.

Българският премиер пожела на Путин успех при провеждането на Световното първенство по футбол и отбеляза, че по време на турнира Москва ще стане столица на света.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар