Снимка: архив, Булфото

Трябва ли да се харчат милиарди за модернизация на армията, за "луксозни играчки"? Този въпрос изправи един срещу друг лидерът на "Воля" Веселин Марешки Искрен Веселинов от Обединени патриоти.

Според Марешки с покупката на военни фрегати и нови самолети само с един подпис ще бъдат откраднати милиарди от данъкоплатците.

"Най-бедната държава в ЕС не може да си позволи да отдели милиарди за военните, след като фалират болници, театри, няма пари за пенсии, за медицинските сестри, за полицаите", скочи той.

Още по темата

Лидерът на "Воля" смята, че е нужен комплексен подход за модернизиране на армията, а не купуване на парче на техника.

"Военният министър е повече загрижен за военните играчки отколкото за обещанието си за полицай във всяко село, обещание, което го изпрати във властта, а парите могат да отидат за здравеопазване, за образование, за сигурност", упрекна Марешки.

"За нас от "Воля" хората са на първо място, не самолетите, обобщи той.

Изказването му предизвика Искрен Веселинов да го упрекне, че сменя позициите си.

"Покрай джендър идеологията политиците започнаха да си сменят не само пола, но и убежденията и предизборните програми", обвини той.

Според него Марешки през последните месеци прави доста пируети в политическото пространство.

"Както е бил за бизнеса, така се оказва защитник на пенсионерите" мотирива се Веселинов.

Според него това е силна страна за един артист, но въпросът е дали един политик трябва да има такива превъплъщения.

"Обединените патриоти" от първия ден в това Народно събрание винаги сме отстоявали нещата, за които сме влезли в управлението. Въпросът за превъоръжаването е въпрос за национална сигурност и на национална чест", каза Веселинов.

Той настоя, че се пренебрегва и умишлено не се забелязват усилията на настоящото правителство и в частност на вицепремиера Красимир Каракачанов.

"Не е играчка самолетът, не е играчка фрегатата, това е гаранция, че всички здравни и прочее права, които държавата осигурява, може да ги защити на територията на страната. Продължавайки да се питам за тези ловки пируети задавам следните въпроси как можем да гарантираме своята сигурност, своите права като българи без съюзник. Някой иска да излезем от съюзниците си. Как можем да ги гарантираме без армия", каза Веселинов и призова този човек да каже коя външна сила му плаща и кой иска да окупира България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase