Красимир Каракачанов. Снимка: архив, БТА

Русия няма да бъде поканена за нито един от проектите за модернизация на армията ни, защото е в режим на санкции от ЕС. Това даде да се разбере военният министър Красимир Каракачанов, който обяви, че днес правителството е гласувало двата проекта – за придобиване на нова бронирана машина и за изтребители.

Каракачанов каза, че се търси производство по стандартите на ЕС и НАТО.

Ще търсим оптимално изгодния за националния интерес вариант, без да се ориентираме от политически, геополитически или други съображения, заяви той.

Още по темата

Предвижда се първият проект да струва 1.464 млрд. лв. с ДДС със срок на плащане 12 години и да се придобият 150 единици бойна техника. Планирано е тя да бъде изработена, а впоследствие и ремонтирана в България, и единствено лицензите да дойдат от чужбина.

По втория проект за нов тип боен самолет става дума за минимум осем самолета, които ще струват на държавата 1.8 млрд. с ДДС със срок за плащане 10 години.

В тази процедура ще бъдат поканени както досегашните участници, така и нови, обясни министърът. След дълги години обсъждане на финалната права миналата година бяха варианти за F-16, "Грипен”, "Юрофайтър", но до избор така и не се стигна.

До момента 6 фирми са проявили интерес към проекта, ще дадем опция и за нови изтребители, и за втора ръка, каза Каракачанов.

Той се надява, ако няма забавяне в парламента, до края на годината поне по един от проектите да има сключен договор или да сме пред сключване на такъв.

Коментари Напиши коментар

226

Анонимен

преди 9 месеца

Ами то ако Руснаците не си модернизират танковете, ще им се отдели вила на калниците да бутат до границата.

225

Боби

преди 9 месеца

До Смешно е
Смешното е че не Русия е наш враг а ние станахме нейни врагове.

Малко инфо за размисъл България практически с изключение на АЕЦ и София вече на други места няма никаква ПВО(разбирай ЗРК комплекси)

До Варна започна да действа команден център на САЩ/НАТО - центъра е цел на ядрените ракети на РФ(ОТНОВО) - тези центрове за тъй нареченото СМЕСВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ са единственото преимущество което САЩ има над другите армии по света и са ПЪРВОСТЕПЕННА ЦЕЛ ЗА РУСКИТЕ РАКЕТИ - НИЕ СМЕ МИШЕНА

224

Анонимен

преди 9 месеца

Смешен си Ти,90% от въоръжението за добро или за лошо ни е руско производство, така че не можем с лека ръка да теглим чертата.