Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер. Снимка: Rеuters

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер обяви, че най-голямата партия в Европейския парламент ще подкрепи предложенията на ГЕРБ, свързани с пакета за мобилност и българските превозвачи. Това каза той на брифинг в Народното събрание, след като участва в заседание на парламентарната група на ГЕРБ.

Манфред Вебер настоя, че в ЕНП са "за" свободния пазар и конкуренцията и не трябва да се наказват едни превозвачи за сметка на други.

"Не трябва да се използавт европейски механизми, за да се наказват по един или друг начин български превовачи, а да се дава предимство на френските или на други", каза той.

"Позицията, която партията ГЕРБ има по тази тема е абсолютно идентична с позицията, която ние застъпваме в ЕНП. При всички случаи ЕНП с 219 депутати е най-силната партия и ние ще подкрепим това, което ГЕРБ внесе и подкрепя в ЕП, и ще застанем зад тези идеи", добави Манфред Вебер.

Той коментира и че е изненадан от позицията на левицата по темата. На европейско ниво именно социалистите настояват за въвеждането на по-високи социални стандарти, а в България социалистите противодействали именно на това.

Манфред Вебер отбеляза и че българското председателство са оценява в Европа като положително, силно и добре организирано. Той изтъкна и заслугата на премиера Бойко Борисов темата за Западните Балкани отново да е актуална и приоритетна в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase