Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Медиците в закъсалите болници да си получават редовно заплатите, нареди премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Премиерът настоя, че реформата в тези здравни заведения трябва да върви паралелно, но не може при над половин милиард повече за здравеопазване да има забавени с месеци заплати.

Изплащането на възнаграждения се бави в болниците в Ловеч и Враца. Преди дни пък медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от цялата страна излязоха на протест пред МС с искането за по-високи заплати.

Още по темата

Борисов коментира, че такива пари държавата никога не е отделяла за здравеопазване, но щом има недоволни, явно има проблеми в организацията.

Общото увеличение на бюджета на НЗОК е с 407 млн. повече от миналата година, а общо за функция здравеопазване - над 457 млн. лв., информира здравният министър Кирил Ананиев.

"Е, не може с над половин милиард повече от миналата година пари да сме дали и в същото време да има тоя проблем", ядоса се Борисов.

Според Ананиев няма недоволство от болници, които функционират нормално.

"Това са двете болници, които систематично са водени към фалит повече от 13 години", обясни той.

"Лично се заеми, оправете ги, стабилизирайте ги, успокойте хората. Грехота е при толкова много пари за тая сфера да има недоволни", настоя обаче Борисов.

Ананиев уточни, че в двете здравни заведения има запори от кредитори и всеки ден с тях се водят разговори, за да може болниците да работят, въпреки това обаче недоволството оставало.

"Ако и на теб от февруари ти спрем заплатата, и ти ще си недоволен", коментира Борисов.

По думите му хората протестират сега, защото има демокрация, и не може да бъдат наказвани за това, че ръководството на болниците е било лошо.

Премиерът заръча още вътрешният министър и шефът на пожарната да обиколят местата в Северозападна България, където вчера имаше буря.

"Помогнете на кметовете бързо да направят комисиите, да опишат щетите, каквото е необходимо да се помага", разпореди се Бойко Борисов.

Коментари Напиши коментар

175

Анонимен

преди 9 месеца

Ананиев,не ти ли мина времето за пенсия, какво чакаш,от такива пенсионери все Бойко е виновен,как винаги само един човек е виновен тук в тая държава, другите крадат и после, къде са парите,е, недейте така все Бойко да ви е виновен, няма как да следи всички които крадат

174

До 174

преди 9 месеца

"През 2 дни има статия как ББ е бесен. Човек ще каже, че е някой пенсионер в градинка, а не че ръководи всички министества от колко, 8 или 12 години вече."

Неграмотник - почети малко: 45 години - БКП + 1 г. БКП (Попов) + 1 г. СДС + 2 г. БКП (Беров) + Инджова + 2 г. БКП (Виденов) + Софиянски + 4 г. ОДС + 4 г. НДСВ (Сакскобурготски) + 4 г. БКП (Станишев) + 3.5 г. ГЕРБ + М.Райков + 1 г. БКП/ДПС (Орешарски) + Г.Близнашки + 2 г. ГЕРБ + Герджиков + 1 г. ГЕРБ.

Общо ГЕРБ - 6.5 г. Къде видя 8-12 г.?

173

Анонимен

преди 9 месеца

През 2 дни има статия как ББ е бесен. Човек ще каже, че е някой пенсионер в градинка, а не че ръководи всички министества от колко, 8 или 12 години вече. Много лабави нерви за толкова време в уоравлението.