Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Медиците в закъсалите болници да си получават редовно заплатите, нареди премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Премиерът настоя, че реформата в тези здравни заведения трябва да върви паралелно, но не може при над половин милиард повече за здравеопазване да има забавени с месеци заплати.

Изплащането на възнаграждения се бави в болниците в Ловеч и Враца. Преди дни пък медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от цялата страна излязоха на протест пред МС с искането за по-високи заплати.

Още по темата

Борисов коментира, че такива пари държавата никога не е отделяла за здравеопазване, но щом има недоволни, явно има проблеми в организацията.

Общото увеличение на бюджета на НЗОК е с 407 млн. повече от миналата година, а общо за функция здравеопазване - над 457 млн. лв., информира здравният министър Кирил Ананиев.

"Е, не може с над половин милиард повече от миналата година пари да сме дали и в същото време да има тоя проблем", ядоса се Борисов.

Според Ананиев няма недоволство от болници, които функционират нормално.

"Това са двете болници, които систематично са водени към фалит повече от 13 години", обясни той.

"Лично се заеми, оправете ги, стабилизирайте ги, успокойте хората. Грехота е при толкова много пари за тая сфера да има недоволни", настоя обаче Борисов.

Ананиев уточни, че в двете здравни заведения има запори от кредитори и всеки ден с тях се водят разговори, за да може болниците да работят, въпреки това обаче недоволството оставало.

"Ако и на теб от февруари ти спрем заплатата, и ти ще си недоволен", коментира Борисов.

По думите му хората протестират сега, защото има демокрация, и не може да бъдат наказвани за това, че ръководството на болниците е било лошо.

Премиерът заръча още вътрешният министър и шефът на пожарната да обиколят местата в Северозападна България, където вчера имаше буря.

"Помогнете на кметовете бързо да направят комисиите, да опишат щетите, каквото е необходимо да се помага", разпореди се Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase