Общ преглед
Министър-председателят на Испания Мариано Рахой даде висока оценка на българското председателство на Съвета на ЕС. Той заяви на пресконференция след срещата си с премиера Бойко Борисов, че без никакво съмнение българското председателство е едно от най-успешните, а темите в европейския дневен ред са от огромно значение за бъдещето на Европа.

Рахой обясни, че Испания ще подкрепи финалната декларация на ЕС след срещата на 17 май между Западните Балкани и ЕС, тъй като тя е достатъчно неутрална, но няма да участва на срещата.

Премиерът на Испания даде положителна оценка и за начина, по който в рамките на нашето председателство се засягат много важни въпроси за всички европейски граждани, сред които и тези, свързани с Брекзит, бъдещето на Европа.

Премиерът на Испания заяви, че са на едно мнение с българския министър-председател, че сме в ключов момент и допълни, че и двамата са убедени, че проектите, които сега се осъществяват, ще бъдат от голямо значение за европейските граждани.

Убедени сме, че само заедно ще можем да се справим с предизвикателството на нашето време и да дадем отговор на притесненията на европейските граждани, каза Рахой. Сред тях той открои следващата финансова рамка, по която преговорите, по думите на испанския премиер, са много сложни, защото Общността трябва да се справи с първата финансова рамка след Брекзит. Премиерът на Испания декларира подкрепа на българския министър-председател по отношение на кохезионната политика, която по думите му трябва да продължава да е основен стълб в европейската интеграция. Други важни според испанския премиер политики са тези, свързани дигиталните технологии, околната среда и миграционната криза.

По време на разговорите с българския премиер испанския министър-председател отбеляза, че е било отчетено "чудесното състояние" на двустранните взаимоотношения. Хилядите българи, които живеят в Испания, са прекрасен пример за интеграция в нашето общество, каза испанския премиер. Той изтъкна и добрите двустранни търговски отношения, като посочи, че Испания е на 8 място в тези взаимоотношения с тенденция за ръст на износа и вноса.

Двамата премиери са обсъдили също полицейското и съдебното сътрудничество между двете страни и предизвикателствата на международната политика.

Притеснява ни нестабилността в Близкия Изток и оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран, което не е добър знак, коментира премиерът на Испания и добави, че ЕС иска да играе конструктивна роля в това отношение.

Двамата премиери за засегнали в разговорите и Украйна, каза Рахой и заяви, че Испания подкрепя суверенитета на тази държава.

Във връзка с евродирективата за международните превози премиерът на Испания каза, че това е важен въпрос и изтъкна, че темата е била обсъдена с Борисов. По думите му по темата трябва да се вземат разумни решения.

Премиерът Бойко Борисов припомни, че приятелството с Мариано Рахой датира още от времето, когато е бил вътрешен министър. Той посочи това, защото България има перфектно полицейско сътрудничество с Испания. Борисов благодари на испанския премиер, че оценява по достойнство Българското председателство на ЕС, предава БТА.

Министър-председателят изтъкна, че темата за ядреното споразумение с Иран ще бъде повдигната утре на Съвета по транспорт.

Бойко Борисов добави, че информирал Рахой, че транспортните фирми и работници трябва да бъдат разглеждани с еднакъв аршин - по отношение на 8-часовата почивка и застраховките на товарите. Българският премиер допълни, че е най-много притеснен за това, че се задължават българските шофьори да се връщат в страната на всеки 3 седмици, което, по думите му, ще убие този бранш, защото страната ни е много отдалечена от Великобритания, Холандия или Германия. Той се надява този проблем да бъде разрешен. Затова той е подготвил текстове, които ще бъдат разгледани на утрешната среща на Съвета по транспорта, за да се намери разумният компромис за нашите превозвачи.

Борисов каза, че е запознал Рахой какво се прави по въпросите със Западните Балкани и основната цел, която е поставена - "Балканите да се превърнат в една строителна площадка", за да може този регион да стане добро място за живот, туризъм и бизнес. Коридорите 4, 8 и 10 са приоритет, както и ж.п. коридорите, пристанищата и изграждането на дигиталната инфраструктура, допълни премиерът. Той се надява, че включително и Испания, която не признава Косово, ще подкрепи тези усилия, защото това ще е добре за цяла Европа.

Българският премиер посочи, че много българи живеят в Испания, както и много испански фирми работят със страната ни. Той подчерта, че проблеми в двустранните отношения с Испания няма, защото испанското правителство и нашите консули полагат усилия да бъдат разрешавани изникналите проблеми.

Борисов бе категоричен, че България върви уверено по пътя към приемането в Шенген и Еврозоната, защото страната ни изпълнява критериите.

Борисов се надява да бъдат разрешени проблемите с Украйна, както и с Русия, защото страната ни има добър стокооборот с тази страна.

Коментари Напиши коментар

61

Дръжте се достойно!

преди 4 години

Е, наистина, много е тъжно, когато врагът ти се справя прекрасно с всичко и е получил признание за това. Ама това е положението. Съветвам червените да не се тръшкат толкова, че е вредно за тях самите. Лошата енергия и злоба, която таите в себе си ще ви убие. И аз не се радвам, че ЦСКА би Левски, но все пак се държа достойно. Ще има и други мачове. Признавам, когато сме слаби. Признайте си го и вие и не пишете глупости!!!

60

OMG_Lucker

преди 4 години

"ИЗКЛЮЧИТЕЛНО", дори "ФЕНОМЕНАЛНО" евро- шефство! Никога в историята дори наподобяващо не е имало! Толкова много работа бе свършена, че следващите 3-4, а може би дори 5 години няма да има нужда някой да прави нещо в този Европейски съюз.Дайте малко по- сериозно, тва кой как е изчеткал Борисофф (докато се е подсмихвал под мустак) вече абсолютно никой не му се връзва.

59

И този

преди 4 години

Го погали по празната кратуна!