Снимка: БТА

Близо 5 млрд. лв. отделя държавата за здравеопазване и не може всеки да ни протестира под прозорците, така ще счупим държавата накрая. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след Регионалната политическа академия на ГЕРБ - Стара Загора във връзка с днешния протест на медицинските сестри в София.

Още по темата

"Ние нямаме отношение към медицинските сестри. Ние даваме пари на Здравната каса и като бюджет на здравното министерство и то съответно на болниците. За първи път от много време се вдигнаха лимитите, така че шефовете на болниците трябва да си ги отрегулират и да направят така, че да е справедливо. Близо 5 милиарда лева отделя държавата за здравеопазване. Разбирам ги, но не може всеки, който иска пари, да дойде под прозорците ни и на другия ден… Не е правилно така, ще счупим държавата накрая. Болниците получават огромни пари от Министерството на здравеопазването и по клинични пътеки от Здравната каса", обясни той, цитиран от "Фокус".

Премиерът Борисов коментира още, че мораториумът върху строежа на АЕЦ "Белене" трябва да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори.

По думите му това трябва да се случи преди срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през юли в София.

"Колкото можем повече да ги държим въглищните централи, толкова по-добре. Но рано или късно съм убеден, че както в много големи държави ги затвориха, и тук ще стане така. И то през вредните емисии - цената им ще стане толкова висока, че няма да е изгодна", каза още Борисов.

За предлаганите промени в Пакет "Мобилност" министър-председателят заяви, че в понеделник предстоят разговори с ресорния еврокомисар Виолета Булц.

Той припомни позицията на българското правителството, че твърдо стои в защита на българските превозвачи, но допълни, че последната дума по въпроса има Брюксел.

"Още в петък разпоредих и в понеделник еврокомисарката по транспорт ще бъде в 14.00 часа при мен, за да направим среща с транспортния бранш. Някой написал, че Макрон се обърнал към мене да бързаме с реформите. Една дума не е казал по въпроса, а точно обратното. За толкова неща с канцлера са ме помолили да им помогна и да свършим работа. Понеже много ги е яд, защото специален гост в Брюксел на срещата на Франция, Германия, Холандия, Белгия е Борисов, сега в Германия президентът Макрон и аз и пак им е неприятно и дай да почваме с фалшивите новини", каза премиерът.

Той настоя и че е фалшива новина, че чака да мине председателството, за да даде оставка.

"Държавата никога не е била с толкова добри параметри, колкото сега. Растат доходите, най-ниската безработица. Първият мандат като дойдохме, бяха 12-13% безработица. Расте БВП, растат доходите", коментира Борисов.

"Опозицията я е много яд, че не успя да провали председателството и че аз съм моторът на тая работа със Западните Балкани. С македонците заедно при папата ще бъдем – всяка година и те, и ние ходим там, и то винаги е едно бутане, едно криене, едно кой ще е първи, кой ще е втори. Със Зоран се разбрахме заедно да сме в хотели, заедно да ходим на плочата", продължи премиерът.

Борисов каза и че е получил много топло и мило писмо от президента на САЩ Доналд Тръмп, в което той предлага среща в скоро време на тема Западни Балкани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase