Снимка: Dnes.bg

Според данни на Евростат населението ни намалява и застарява. Според изчисленията, на трима българи в трудоспособна възраст се пада по един пенсионер. Възможно ли е да останем без пенсии заради липсата на достатъчно работещи млади хора?

"В дългосрочен план има риск да се наложи сериозно намаляване на пенсиите или страшно много да се увеличат осигурителните вноски", посочи икономистът Георги Вулджев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че няма достатъчно спестявания в Сребърния фонд и няма как да се разчита на него. По думите на Вулджев трябва да се промени структурата на системата.

Още по темата

"В момента се разчита работещите да плащат пенсиите на пенсионерите. С тази тенденция, в която работещите стават все по-малко, става непосилно", уточни той.

Финансистът Мика Зайкова е на мнение, че наливаме пари в нереформирани системи. Според нея трябва да направим реформи и да си повишим доходите през производство и инвестиции. По думите ѝ обаче инвестиции в България няма.

"Според данни на ООН през 2017 г. човечеството е изхарчило официално 1,7 трилиона долара за въоръжение. Ако вземем да се разоражим малко, може да намерим пари за пенсионната система", каза тя в "България сутрин".

Зайкова се обяви категорично за въвеждането на еврото в страната ни. Тя настоя, че това ще вдигне кредитния рейтинг на България и ще даде стабилност в мислите на инвеститорите.

"Много хора възприемат влизането в еврозоната като някаква панацея. Валутният борд крепи тази фискална дисциплина, която имаме в момента", отбеляза Георги Вулджев и предупреди, че премахвайки го има голям риск да тръгнем по пътя на Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase