Снимка: Bulgaria ON AIR

 Кампанията на българското европредседателство за присъединяването на Западните Балкани към ЕС вече е успешна. Надали лидерите от общността ще дадат срокове, а и не бива да очакваме. Важно е процесът по присъединяването на страните от Балканите към Общността да не замре. Има такава тенденция, ако не се поставя постоянно на фокус.

Още по темата


Това каза бившият вицепремиер и бивш външен министър Ивайло Калфин в студиото на "Денят ON AIR" по повод предстоящата среща на върха между лидерите на страните от Западните Балкани и представители на Европейския съюз.

"Ако на самата среща не стане скандал, което е малко вероятно, ще бъде приета политическа декларация, която да потвърди инициативата за членство в ЕС на страните от Западните Балкани. Русия има своето влияние в региона, но желанието на държавите за присъединяване е по-силно", коментира още бившият вицепремиер.

Според него е важно да сложим критерия за успех на целите на българското европредседателство правилно.

"Македония полага големи усилия за членството си в НАТО и ЕС, но сякаш винаги се появяват пречки. Името е една от тях. Въпреки това властите не искат да го променят. Надали пак ще има съгласие между македонци и гърци. Все пак западната ни съседка има немалко други проблеми за решаване и не мисля, че името е основният", допълни още Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Бившият външен министър в момента е кандидат за генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Калфин заяви, че основният конкурент му е Виле Итала, но без подкрепата на България няма шанс да надделее в спора.

"Когато страната не стои зад даден кандидат, хората от комисията не го разчитат като добър знак. Аз сам успях да се преборя дотук в кандидатурата си, но оттук нататък е нужна подкрепа, която не получавам. Ако не стигна до края, няма нищо проблемно, но остава страшно лош вкус", уточни дипломатът.

По думите му политическата обстановка в България прилича доста на "сапунена опера", в която ежедневно се случват едни и същи скандали, а в същото време няма никакво действие и нищо съдържателно.
 

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 4 години

МОШЕННИК

7

видин

преди 4 години

еееиии каква мисия бре.ми то в белград над дунав има повече мостове отколкото м/у две държави в ЕС,като бг и румъния???????

6

саша

преди 4 години

ти оправи пенсионната система а сега в европа ще ги ОПРАВЯШ браво ве специалистен.