Снимка: Министерски съвет

България и Косово ще разширяват контактите си в редица сфери. Това се разбраха българският премиер Бойко Борисов и колегата му  Рамуш Харадинай в Прищина, където министър-председателят ни е на официално посещение.

Двамата обсъдиха и необходимостта от добросъседство като условие за стабилност и просперитет в региона на Балканите, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на разговорите Борисов и Харадинай констатирали необходимост от разширяване на контактите, особено в сферите на икономиката, енергетиката, инвестициите и туризма.

Още по темата

Борисов предложил в най-близко време да бъде организирано посещение на ниво министри, което да подпомогне процеса и развитието на косовската икономика.

"Смятаме, че България може да постигне още по-голямо присъствие на косовските пазари в близко бъдеще", каза българският премиер. Той обясни, че българският бизнес е отворен за контакти с косовски партньори във връзка с изграждането на планираните инфраструктурни проекти.

На срещата било отбелязано, че показател за напредъка на реформите в Косово, развитието на гражданското общество и следването на най-добрите европейски практики е разработването на правна рамка за защита и гарантиране на правата на малцинствата.

"България е особено заинтересована от напредъка в тази област, защото съществува общност от косовски граждани, деклариращи българско самосъзнание", каза Борисов.

И пред Харадинай българският българският премиер обявил, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани зависи от мира и стабилността в региона. Борисов обясни, че всяка държава трябва да покаже, че е мъдра, за да поеме европейския път.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 година

ПРЕМИЕРЪТ НА НАЙ - БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕС ТРЪГНАЛ ДА ОПРАВЯ КОСОВО -ДА ,НО ГОСПОДАРИТЕ ОТ САЩ ЩЕ СА ДОВОЛНИ , ЧЕ РАБОТИ ЗА ОТКЪСВАНЕ НА БАЛКАНИТЕ ОТ ВЛИЯНИЕТО НА РУСИЯ

18

Анонимен

преди 1 година

Албанската мафия си има държава - Косово!!!
Какъв бизнес с тия косовари?
Те само от наркотрафик и търговия с органи разбират!!!

17

Анонимен

преди 1 година

След като подари Южен поток на Ердоган литна да топли косоварските шиптари!