Снимка: БТА

Въздушните удари в Сирия няма да повлияят на дипломатическите отношения София – Москва, но България е част от Европейския съюз и НАТО, част е от международната общност и няма как да приветстваме и да сме доволни от използването на химическо оръжие, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя изрази надежда, че ситуацията ще се върне към международното право и дипломацията.

"Ескалацията между Москва и Вашингтон е налице. Тя ескалира постоянно", допълни Захариева пред bTV.

На въпрос дали страната ни е напълно убедена, че режимът на сирийския президент Башар Асад е отговорен за химическата атака в Дума Захариева коментира, че има много основателни съмнения за това.

Още по темата

"От шестте доказани пъти, в които е използвано химическо оръжие в Сирия, за четири беше доказано със сигурност, че оръжието е използвано от Асад”, допълни Захариева.

Според външния министър не е вероятно България да бъде потърсена, за да стане част от по-широка коалиция срещу правителството на Башар Асад. "Това, към което се стреми цялата общност, е да се премине към изпълнение на резолюцията на ООН”, каза Захариева.

Според нея въздушните атаки в Сирия няма как да саботират разследването на ОЗХО дали в Дума наистина е използвано химическо оръжие. "Международното право беше грубо нарушено с извършването на поредната химическа атака в Сирия. Разбира се, не е идеалната ситуация, тъй като няма решение на Съвета за сигурност на ООН за извършване на тези въздушни удари”, допълни външният ни министър.

Според Захариева ударите в Сирия по никакъв начин няма да доведат до нова бежанска вълна.

Посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел заяви, че страната му е разсекретила доклад, изготвен от спецслужбите, за който се твърди, че доказва използването на химически оръжия от режима на Башар Асад в Сирия. Документът е публикуван на страниците на френското министерство на отбраната, както и на външните работи.

"Това е консолидиран доклад, който изразява мнението на френските разузнавателни служби. Вътре има и политически и военни становища”, поясни Льобебел."В доклада има много улики, които съвпадат и ни отвеждат към заключението, че няма никакво съмнение, че именно режимът на Асад е извършил химическата атака срещу град Дума”, допълни още френският посланик.

Той определи въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция като "необходими, целенасочени и напълно законни”.

"Нашата цел беше да избегнем всеки риск от ескалация. Понякога в коментарите има тенденцията да се преувеличават нещата – ние не сме в ситуация на Трета световна война или поемане на някакви рискове”, категоричен е Льобебел.

На въпрос дали въздушните удари "са си свършили работата”, посланикът коментира, че това зависи единствено от сирийския режим и неговите съюзници.

"От една страна, ударите вчера бяха достатъчно мощни и целенасочени, за да унищожат една голяма част от това, което оставаше като химически запаси на режима. От друга страна, тази проява, тази заявка на воля, на решителност от страна на САЩ, Великобритания и Франция ще окаже влияние на сирийския режим и особено върху Русия”, допълни Льобебел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase