Снимка: БТА

В отговор на поредната химическа атака срещу цивилни в Сирия тази нощ коалиция от държави предприе ограничен удар по въздух по съоръжения, свързани с химически оръжия. Целите са подбрани прецизно, така че да няма жертви. Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след заседание при министър-председателя, на което освен нея присъстваха вицепремиерът Красимир Каракачанов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, ръководствата на службите за сигурност.

Още по темата

Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме всички страни, и особено сирийския режим, да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право, заяви Захариева, цитирана от БТА.

По думите й е необходимо предприемане на мерки за деескалация, както и осигуряване на пълен и безпрепятствен хуманитарен достъп до жертвите на химически атаки в сирийския град Дума.

Както многократно сме изразявали категоричната непримиримост срещу употребата на химическо оръжие, подчертаваме, че няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които и деца, каза Захариева. Използването на химическо оръжие е военно престъпление, допълни тя.

Тя посочи, че премиерът е разговарял с временно управляващия българското посолство в Сирия и е станало ясно, че няма пострадали български граждани.

В отговор на репортерски въпрос Захариева посочи, че са били във връзка с партньорите си и са имали информация от няколко дни за рамките, в които ще се проведе военната операция. Захариева отбеляза, че умерената руска позиция й дава основание да смята, че няма да има военен ответен удар от страна на Русия. Тя посочи, че не е случайно, че не са атакувани свързани с Русия бази.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов каза, че няма нужда от допълнителни мерки в страната точно поради факта, че няма непосредствена заплаха.

Информацията от Дамаск, а и от съседните посолства, включително от Турция, е, че няма вълна, която да се движи от Сирия към Турция или от Турция към България, отбеляза той и допълни, че въпреки всичко граничната полиция, както и военните, които участват в защита на границата, си изпълняват задълженията.

Той също отбеляза, че това е единична атака, която има за цел да предупреди управляващите в Сирия да не използват химически оръжия.

Самата реакция на останалите страни, които подкрепят правителството в Дамаск, е също обрана и умерена, каза Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase