Снимка: БТА

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че хората трябва да бъдат спокойни за цените на тока, защото те се определят от регулатора, а не от дружествата.

Още по темата

По думите й смяната на собствеността на ЧЕЗ в България няма да промени цената на електрическата енергия, предаде БТА.

Всяко едно от предприятията е в правото си да предяви искания за цена, но КЕВР има последната дуама за това, напомни министърът. По-рано шефът на регулатора Иван Иванов заяви, че всички дружества искат увеличение на цените, но комисията няма да допусне значителен ръст.

Според Теменужка Петкова по отношение на сделката за ЧЕЗ е била създадена ненужна обществена истерия.

Тя обясни, че сигурността на електроенергийната система не се определя от собствениците на тези дружества и затова няма опасност за енергийната сигурност на страната при смяна на тяхната собственост. Освен това, по думите й, регулаторът също следи това, защото енергийните дружества изпълняват дейност, която е лицензирана при КЕВР.

"Държавата си е на мястото и хората трябва да бъдат спокойни", увери Петкова, след като откри енергийна конференция.

Министърът коментира и договорите с американските централи, като припомни, че през 2013 г. бившата ДКЕВР е сезирала ЕК за това, че според тогавашната комисия е налице нерегламентирана държавна помощ по отношение на двата дългосрочни договора. Започналата тогава процедура продължава и до днес.

Поради тази причина са започнали разговори с двете централи. Тя изрази увереност, че при конструктивни преговори ще се стигне до най-добро решение за страните.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase