Въпросът със затворите в България е еманация на цялостната ни система. Бягството от Софийския такъв е демонстрация на липсата на институционалност. С населението може да се прави всичко пред очите му и му се казва: "Ние ще освобождаваме тези, които са престъпници и вие няма да направите нищо!"

Такива бяха думите на бившия министър-председател на България Ренета Инджова, която направи своя анализ за делниците и празниците в държавата в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Тя риторично попита наистина ли се шокираха хората, че всичко е възможно да се случи в страната?

Оказа се, че никой в Централния софийски затвор не успя да спре двама опасни престъпници, които въоръжени напуснаха през парадния вход мястото за лишаване от свобода. Опозицията реагира и поиска оставки на министри, а управляващи им отвърнаха с поредната порция локални сюжети с прозвището "гейт".

"В забързаното очакване на Великден българите се притесняваха да не би някой от избягалите затворници да ги хване и да помрачи празника му. През времето, в което още се издирват двамата, най-вероятно Софийският затвор трябваше да бъде обявен за музей - отворен непрекъснато, едновременно място за лишени от свобода, както и за свободно посещение", посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

Вместо да влизали по тайни канали оръжия, проституция - всичко необходимо за един затворник, всичко това можело да стане в един прозрачен и публично открит достъп, продължи със сарказъм Инджова.

Според бившия премиер затворът е една трудова терапия, която пък може да се приложи и върху цялото българско население. "Тогава няма да се налага болниците да посрещат толкова много преяли", отбеляза тя.

Според Ренета Инджова българската публика не разбира, че местата за лишени от свобода могат да бъдат и логистични центрове на организираната престъпност.

"Ще освободят началника на затвора, но това може също да е планирано", заяви гостът на телевизията, който подозира вероятността избягалите престъпници да са "освободени, за да извършат някаква поръчка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase